Društvo

Primanja za novorođenčad nijesu ukinuta

Vlada na sjednici u četvrtak nije prihvatila prijedlog Ministarstva rada i socijalnog staranja da ubuduće naknadu za novorođenče isključivo primaju korisnici materijalnog obezbjeđenja, već je predložila da se za tu kategoriju primanje uveća za 20 odsto, a da za ostale građane iznos ostane isti – 105 eura.
Primanja za novorođenčad nijesu ukinuta
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo rada je u ponuđenim izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti bilo predložilo da bi naknadu za novorođeno dijete trebalo da primaju isključivo korisnici materijalnog obezbjeđenja, pri čemu su to primanje povećali sa 105 na 200 eura. Taj prijedlog nije prošao na Vladu.

Ministar rada Kemal Purišić juče je novinarima kazao da je iznos naknade za novorođeno dijete za sve građane, osim za korisnike MOP-a, ostao isti.

On je istakao i da je cilj predloženih izmjena u ovom aktu bolja usmjerenost materijalnih davanja za osobe u stanju socijalne potrebe.

- Visina iznosa pojedinih materijalnih davanja povećana je u skladu sa materijalnim mogućnostima države – rekao je Purišić.

Jedna od najvažnijih novina, prema njegovim riječima jeste i to što će se MOP odobravati i isplaćivati tokom cijele godine, a ne devet mjeseci kao što je bilo do sada. Za tu namjenu opredijeljeno je 2,2 miliona eura.

Prema njegovim riječima, proširivanje obuhvata korisnika MOP-a povećaće se izdaci za servisiranje tih prava, za šta će Vlada opredijeliti značajan iznos novca koji još nije precizuiran. Purišić je kazao i da se zbog ukidanja naknada za majke očekuje povećanje broja korisnika prava na MOP za najmanje dvije hiljade, za šta je Vlada opredijelila dodatnih 2,5 miliona eura.

- Ukupno, za nova prava iz socijalne zaštite Vlada je opredijelila oko sedam miliona eura – rekao je on.

Ministar rada Kemal Purišić kazao je novinarima da je Vlada usvojila prijedlog da se poveća visina dodatka za djecu za 20 odsto, za sve kategorije korisnika. Pravo na naknadu po osnovu rođenja djeteta za roditelje koji su na birou ili studenti, takođe je uvećan za 20 odsto, sa 66 na 79 eura.

- Ukupno je za nova prava iz oblasti dječje zaštite opredijeljeno oko 1,4 miliona eura, odnosno za ukupni obim prava iz te oblasti, Vlada je opredijelila novih 8,4 miliona - kazao je Purišić.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika