Abiznis

Na vino i pivo akciza ostaje ista

Vlada je juče usvojila prijedlog fiskalne strategije do 2020, koja osim povećanja PDV na 21 odsto od naredne godine, akciza na cigarete, gaziranu zaslađenu vodu, alkohol, smanjenje plata funkcionera, predviđa i dogradnju modela ekonomskog rasta kroz povećanje industrijske proizvodnje. Ukupni efekat mjera procjenjuje se na 117 miliona eura. Nakon sjednice Vlade je objašnjeno da se povećane akcize ne odnosi na pivo i vino nego samo na kratka pica koja sadrže etil alkohol.
Na vino i pivo akciza ostaje ista
Portal AnalitikaIzvor

Dogradnja

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Milutin Simović je objasnio da postojeći model rasta treba dograditi diversifikacijom ekonomije, većim učešćem industrije, posebno prerađivačke.

- U tom kontekstu treba posmatrati ukupan poreski sistem koji mora biti konkurentan i predvidiv. Ovim mjerama smo obezbijedili oba kriterijuma - objasnio je Simović i najavio da se razmišlja i o novom modelu PDV, odnosno usklađivanju vremena naplate sa interesima proizvodnje.

On je podsjetio da kada je 2013. godine povećana stopa PDV sa 17 na 19 odsto godišnja inflacija bila 0,3 procenta, a 2014. deflacija od 0,3 odsto. Kazao je da povećanje zarada u javnom sektoru s početka godine nije bilo adekvatno finansijskom kapacitetu i da su uslijedila smanjenja, među kojima za funkcionere ukupno 15 odsto.

Naveo je da su plate funkcionera početkom godine povećane između 300 i 400 eura. Odgovarajući na pitanje kada će Vlada skupiti hrabrost da dio krize prebaci na krupni kapital, Simović je kazao da se tu ne radi ni o hrabrosti ni o slabosti.

- Ovo je pitanje uporednih iskustava, mjere, komunikacije sa međunarodnim partnerima. Vlada odgovorno i sa punim kapacitetom kreira ambijent važan za prosperitet države. Set mjera koje smo predstavili je optimalan za ciljeve fiskalne strategije – rekao je Simović.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Ilustracija: papabruness.com

Portal Analitika