Svijet

Mej zadržala najvažnije ministre i u novoj vladi

Britanska premijerka Tereza Mej nije promijenila svoje najvažnije ministre u novoj vladi, među kojima su ministar finansija Filip Hamond i šef diplomatije Boris Džonson, saopšteno je iz njene kancelarije, dan nakon parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji.
Mej zadržala najvažnije ministre i u novoj vladi
Portal AnalitikaIzvor

Ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad, ministar odbrane Majkl Felon i ministar za pitanje Bregzita Dejvid Dejvis takođe će ostati na svojim funkcijama, saopšteno je iz Dauning Strita, nakon što su konzervativci na izborima postigli rezultate slabije od očekivanih, prenosi Reuters.

"Večeras neće biti novih imenovanja ministara", navodi se u saopštenju britanske premijerke.

Prije izbora, u britanskim medijima se uveliko spekulisalo da će Mej zamijeniti Hamonda ukoliko osvoji ubedljivu većinu. Kako su agencije prethodno izvijestile, Mej je nakon prijema kod kraljice Elizabete Druge u Bakingemskoj palati, izjavila da će formirati novu vladu koja će obezbijediti sigurnost i voditi Veliku Britaniju u pregovorima s Evropskom unijom, kako bi se obezbijedio uspješan sporazum o Bregzitu.

"A, sada na posao", poručila je Mejova na pragu svoje rezidencije u Dauning stritu broj 10.

Ona je podsjetila da ključni pregovori o Bregzitu počinju za samo 10 dana, istakavši da je zemlji više nego ikad potrebna sigurnost.

 "Sad kada smo obezbijedili najveći broj glasova i najveći broj poslaničkih mjesta na opštim izborima, jasno je da samo konzervativci i unionisti imaju legitimitet i mogućnost da obezbijede tu sigurnost formirajući većinu u Donjem domu", istakla je premijerka.

Reuters prenosi da je Mejova kazala da će se osloniti na podršku "prijatelja" iz sjevernoirske Demokratske unionističke partije, nakon što njeni konzervativci na prijevremenim izborima nisu osvojili dovoljno poslaničkih mjesta da sami formiraju vladu.

(Tanjug)

Portal Analitika