Društvo

KCCG ustanova tercijarnog nivoa, liječenje građana isključivo u opštini prebivališta

Građani će se ubuduće moći liječiti isključivo u opštini prebivališta, sem u slučajevima kada određenu uslugu ne mogu dobiti u svom gradu. Cilj je - povećanje kvaliteta zdravstvenih usluga, smanje troškova, kao i rasterećenje Kliničkog centra. I dok u Ministarstvu zdravlja tvrde da pacijenti neće biti uskraćeni za kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, pojedini doktori smatraju da će to biti slučaj, sve dok u svim bolnicama ne budemo imali dobre uslove za liječenje.
KCCG ustanova tercijarnog nivoa, liječenje građana isključivo u opštini prebivališta
Portal AnalitikaIzvor

Duge liste čekanja, preopterećenost Kliničkog centra i godišnji trošak od blizu pet miliona eura za putne troškove građana zbog liječenja u drugim gradovima, neki su od razloga  zbog kojeg je Ministarstvo zdravlja pripremilo novi sistem liječenja.

"Cilj nam je da pacijent u sredini u kojoj živi dobije zdravstvenu uslugu na najboljem mogućem nivou. Ukoliko pacijent u sredini u kojoj živi nije u stanju da dobije zdravstvenu uslugu na odgovarajućem nivou, on se upućuje u ustanovu tercijarnog nivoa", kaže Vesna Miranović iz Ministarstva zdravlja.

Ovaj sistem, sa kojim će javnost tek biti upoznata, otvoriće mnoga pitanja, smatra doktor Kliničkog centra Vladimir Dobričanin. Glavno je, ipak kaže, da li će građani ovim sistemom biti uskraćeni za kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. O tome sagovornici TVCG imaju različito mišljenje.

"Mi ćemo zabraniti da se pacijent iz nekog iks grada operiše u Podgorici. Tamo će mu odraditi otvorenu metodu, mi to ovdje, recimo, radimo laparoskopski. Da li je taj pacijent dobio identičnu zdravstvenu zaštitu. Ne, nije", kaže Dobričanin.

"Naravno da neće, naprotiv. Omogućićemo svim ljekarima da održavaju svoj trening. Trudićemo se da stvorimo listu najtraženijih ljekara kojima ćemo, pod određenim uslovima, u dodatnom radu omogućiti da pružaju servise pacijentima koji traže da budu isključivo opskrbljeni sa njihove strane", kaže Miranović.

Dobričanin ne spori da je našem sistemu potrebna reforma, ali smatra de je prije nje mora uraditi obavezna standardizacija za cijeli zdrastveni sistem. U Ministarstvu tvrde da su spremni da mijenjaju sve što se uoči kao sporno.

"Kada imate identičan standard onda ispunjavate uslove da pacijent treba, mora da se operiše u mjestu stanovanja", kaže Dobričanin.

"Mi ćemo za svakih desetak dana praviti analize funkcionisanja sistema i truditi se da kroz iznalaženje novih rješenja pomjeramo granice", tvrdi Miranović.

Ministarstvo je obavezalo i Fond zdravstva da reguliše kako će se bez odlaska u mjesto prebivališta, liječiti oni koji žive u drugom gradu. Novina  je i da pacijenti više neće dolaziti u Klinički centar da zakažu preglede, već će to elektronski moći da urade kod izabranog doktora.

(rtcg.me)

Portal Analitika