Društvo

Istraživanje CGO: Novac od čitulja pretvorili u državnu pomoć

Novac iz privatnih izvora predstavljan je kao državni. Podatak da je Javno komunalno sa Cetinja uplatilo Pobjedi 61.852 eura, predstavlja novac koji građani daju za umrlice preko tog preduzeća. To nema veze sa budžetskim sredstvima. Isto tako ste stavili da je Dan dobio novac iz Pogrebnog preduzeća Budva, a to su isto pare od umrlica - kazao je glavni i odgovorni urednik Pobjede Draško Đuranović.
Istraživanje CGO: Novac od čitulja pretvorili u državnu pomoć
Portal AnalitikaIzvor

Istraživanje Centra za građansko obrazovanje pokazalo je da su prošle godine crnogorski mediji od države dobili više od dva miliona eura, ali su pojedini predstavnici sredstava javnog informisanja zamjerili ovoj nevladinoj organizaciji što je na ovaj način stvorila lažnu sliku o izdvajanju novca iz budžeta, jer je određene podatke stavila u pogrešan kontekst.

Na skupu „Jednake šanse za sve medije u Crnoj Gori” Centar za građansko obrazovanje saopštio je podatak iz istraživanja da je za različite usluge prema medijima, kao što su reklame i marketinške usluge 121 organ javnog sektora potrošio 2.249.941 eura u 2016. Najviše novca, prema njihovim riječima, otišlo je marketinškoj agenciji Fleka 247.900 eura, Pobjedi 243.894 eura, zatim RTCG-u 118.424, agenciji Prisma 107.926 i Arhimedu 99.101 eura.

Pojedini učesnici diskusije smatraju da metodologija koju je koristila ova NVO prilikom istraživanja nije dobra. Kako kažu „novac od privatnih preduzeća predstavljen je kao državni, ali i da su djelatnosti pojedinih preduzeća pogrešno interpretirane“.

Zamjerke

Da u izvještaju ima mnogo nelogičnosti, istakao je glavni i odgovrni urednik Pobjede Draško Đuranović. On je kazao da metodološke manjkavosti koje postoje u tom dokumentu „daju pogrešnu sliku o izdvajanjima iz budžeta za medije”.

- U izvještaju nije razvrstano što su prihodi od oglašavanja, što od javnih nabavki, a što je državna pomoć. Na grafikonu imate kompaniju „Profile” koja je navodno dobila 72.000 eura za marketinške usluge, a oni su štamparija. Kažete da je Pobjeda dobila 240.000 eura, ali ne razvrstavate po kojim osnovama, a nijeste naveli da su neka sredstva dodjeljena po Zakonu o javnim nabavkama za koje je samo Pobjeda zadovoljavala sve uslove – istakao je Đuranović.

On je zamjerio i to što se nigdje u izvještaju ne pominje da je Pobjeda na bijeloj listi kada je u pitanju poreski dug. Greška koju je Đuranović uočio u dokumentu je i da je novac iz privatnih izvora predstavljan kao državni.

- Naveli ste da je Javno komunalno sa Cetinja uplatilo Pobjedi 61.852 eura. To su pare koji građani daju za umrlice preko tog preduzeća i to nema veze sa budžetskim sredstvima. Isto tako ste stavili da je Dan dobio novac iz Pogrebnog preduzeća Budva, a to je isto novac od umrlica - rekao je Đuranović.

Ukazao je i na to da je puno podataka stavljeno u pogrešan kontekst, pa se tako stvorila lažna slika o izdvajanju novca iz budžeta.

- Cilj studije je dobar, ali da bi se otklonile manjkavosti i da se podaci ne bi tendenciozno tumačili, neophodno ih je ispraviti u samom izvještaju. Spremni smo da damo analitičku karticu i da uporedimo podatke – naglasio je Đuranović.

I Direktor radija Antena M Darko Šuković uočio je nepravilnosti u ovom dokumentu. Kako je istakao, sporno je u tome što nijesu kontaktirali medije o kojima su pisali.

- Kada je u pitanju Antena M cifra je korektna, ali vi kontaktirate samo jednu stranu i onda dođe do zabune. Nije mi jasno zašto ne kontaktirate medije o kojima pišete. Evo na primjer, da ste nas zvali shvatili biste da je novac koji navodite namjenjen i portalu i radiju -  rekao je Šuković.

Kako je kazao, da se on pita sva sredstva iz državnih fondova dao bi mediju na čijem je čelu, ali i onima koji su slični njima. Šuković je kazao da je voljan da da analitičku karticu jer smatra da je to dobar način da se saznaju tačni podaci.

Izvršna direktorka CGO Daliborka Uljarević kazala je da će sve primjedbe analizirati i primijeniti u izvještaju, jer su u toj NVO otvoreni za kritike.

- Bilo je važno da razgovaramo i uporedimo argumente, svako u svom prostoru, ali bez obzira na ove podatke metodologija uvijek može da se unapređuje - rekla je ona.

Razlike

Direktorki marketinga Dana Smiljki Miličković nije bilo jasno koji su to kriterijumi na osnovu kojih se raspoređuju sredstva iz javnih fondova.  Kako je istakla, za Dan se izdvajaju mala sredstva iz tih fondova.

- Dan ima najveći udio u tržištu, a značajno se manje novca izdvaja se iz javnih fondova. U jednom tenderu su naveli da treba da pišemo afirmativne tekstove ali mi to nijesmo htjeli da radimo jer mora postojati jasna razlika između novinarskih i marketinških tekstova - rekla je Miličković.

Profesorica na Fakultetu političkih nauka Aneta Spaić kazala je da raspodjela javnih finansija nije samo problem u Crnoj Gori, već i u zemljama EU.

Diskusiji o finansiranju crnogrskih medija iz javnih fondova, koja je organizovana uz podršku Heinrich Boell fondacije, prisustvovali su predstavnici medijskih kuća, Vlade, političkih stranaka i NVO.

Direktorka CGO-a Daliborka Uljarević ukazala je da je finansiranje medija iz javnih fondova neregulisano i nekontrolisano pa se „mediji dovode u neravnopravan tržišni položaj”.

- Stoga postoji osnovana sumnja da se pokušava sprovesti uticaj na uređivačku politiku odnosno postojanje prikrivene cenzure. Kada se sva davanja uzmu u obzir, uključujući finansiranje RTCG-a i lokalnih televizija, dolazi se do podatka da je najmanje 16.300.000 eura uplaćeno medijima i vezanim subjektima u 2016. godini iz javnih fondova -  rekla je Uljarević.

Ministar kulture Janko Ljumović istakao je da se Vlada zalaže za jačanje medijskog pluralizma, a to kako kaže pokazuje i državna pomoć od 2011. do 2013.godine koja je bez diskriminacije data komercijalnim elektronskim emiterima i štampanim medijima, kao i otkup dugova komercijalnim sredstvima javnog informisanja za dugovanja prema Radio -difuznom centru.

- Transparentnost javnih fondova i monitoring potrošnje javnih sredstava u skladu sa pravilima o javnim nabavkama,  prirodno je da će doprinijeti kako mehanizmima zaštite konkurencije, tako samim tim i pospješivanju medijskog tržišta - naveo je Ljumović.

Najviše novca marketinškim agencijama

Nalazi iz istraživanja CGO-a pokazuju da je najviše novca dodiljeno marketinškim agencijama čak 1.08 miliona eura, štampani mediji dobili su 402.812, portali 88.889. Za radio je izdvojeno 99.768, a za televizije 315.396 eura.

- Dan je iz javnih fondova dobio 68.982 eura, Dnevne novine 49.838 a Vijesti 35.631 eura. Nakon RTCG-a najviše novca dobila je TV Balkan 55.610 eura, Vijesti 32.842, Pink 27.195, TV Prva 15.679 eura. Radio Antena M dobila je 31.625 eura, Radio Jadran 24.245 a Radio Skala 22.210 eura- navodi se u izvještaju.

Kad su u pitanju portali 39.805 eura dobio je Portal Analitika, zatim  portal Vijesti 9.253 i CdM 7.854 eura. Portal RTCG dobio je 5.712 eura, a Kolektiv 4.284.

K. J.

Portal Analitika