Politika

LEKIĆ: Dva pitanja Hanu

Predsjednik DEMOS-a Miodrag Lekić saopštio je danas da su sa respektom primili javno saopšten stav komesara Hana „ da politička debata treba da se odvija u parlamentu“, sigurni da je komesar pritom mislio na regularno izabran parlament.
LEKIĆ: Dva pitanja Hanu
Portal AnalitikaIzvor

Saglasni su, naglašava Lekić, da je poslanicima mjesto  za političku aktivnost u parlamentu i van njega. Zato u opoziciji i žele da se uklone razlozi zbog kojih su van parlamenta, a upravo boreći se za poštovanje osnovnih postulata demokratije.

"Kako se poštovani evropski komesar ovoga puta sastao samo sa predstavnicima crnogorske vlasti, dakle bez susreta sa predstavnicima koji artikulišu volju gotovo polovine građana Crne Gore upućujem komesatu Hanu dva javna pitanja. Prvo se odnosi na razlog bojkota parlamenta i njegovo trajanje u krnjem sastavu. Dakle, da li komesar Han smatra ili je čuo da se dogodilo u nekoj zemlji – da su izbori legitimni  u danu  kada je zvanično objavljen državni udar, teroristički napad, pucanje u građane i ubistvo premijera? Drugo. Da li komesar Han podržava ili ne dosadašnji stav vlade da ignosriše demokratske predloge opozicije kojim bi se našlo legitimno i kompromisno rješenje čime bi se zemlja vratila u uslove demokratske i institucionalne legalnosti, a poslanici vratili  u paralament", naveo je Lekić u saopštenju dostavljenom medijima.

 Javnost, kako je istakao, očekuje ove odgovore koji su i u vezi sa pruzimanjem odogvornosti za duboku i riskantnu krizu u zemlji svih aktera pa i Evropske unije, "imajući u vidu da smo kao zemlja, a na veliko zadovoljstvo moje stranke, u integracionom ugovoru i procesu". 

-Iskreno vjerujući u demokratske kapacitete  komesara Hana, konačno imajući u vidu i njegove obaveze prema ukupnoj demokratskoj javnosti naše zemlje,  očekujem  odogvore nadležnog komesara EU za Balkan  na dva pitanja crnogorskog poslanika. Odgovore koji će, bez sumnje, pomoći javnosti i time biti u zajedničkom interesu- zaključio je Lekić.

Portal Analitika