Protokol

BRAJOVIĆ: Regionalna saradnja garant dugoročne stabilnosti Balkana

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, koji boravi u Zagrebu povodom učešća na IV zasijedanju Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), imao je danas bilateralne susrete sa predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović i premijerom Andrejem Plenkovićem, saopšteno je iz kabineta predsjednika parlamenta.
BRAJOVIĆ: Regionalna saradnja garant dugoročne stabilnosti Balkana
Portal AnalitikaIzvor

Tokom susreta sa premijerom Plenkovićem izraženo je zadovljstvo kvalitetom odnosa između dvije države i istaknut značajan potencijal za dalji razvoj saradnje u svim oblastima. Posebno je razgovarano ojačanju ekonomske saradnje pri čemu je naglašena potreba unaprjeđenja saobraćajne povezanosti između dvije države.

0906brajovicplenkovicPredsjednik Brajović se zahvalio premijeru Plenkoviću na snažnoj  podršci Hrvatske evroatlantskom i evropskom putu Crne Gore, koja je bila izdašna i u ekspertskoj ravni.

Premijer Plenković je čestitao predsjedniku Brajoviću ulazak Crne Gore u NATO, istakavši da je to veliki uspjeh za Crnu Goru, ali i cijeli region, te da će Hrvatska nastaviti da daje punu podršku našoj državi na putu EU integracija.

0906brajoviczg2"Nama je drago da je danas u posjeti Zagrebu predsjednik Skupštine Crne Gore, gospodin Brajović. Mislim da smo još jednom ponovili da i Hrvatska i Crna Gora žele unaprijediti odnose između dvije zemlje i politički i gospodarski, i u svim aspektima sektorske saradnje unaprijediti stabilnost Jugoistočne Evrope. Naravno da sam iskoristio prigodu da još jednom čestitam gospodinu Brajoviću i Crnoj Gori na ostvarenom strateškom cilju, a to je članstvo Crne Gore u Sjevernoatlantskom savezu i drago mi je da smo sada Crna Gora i Hrvatska saveznice", kazao je Plenković.

U razgovoru sa predsjednicom Grabar Kitarović, sagovornici su zajednički ocjenili da su odnosi između Crne Gore i Republike Hrvatske primjer odlične dobrosusjedske saradnje i istakli zadovljstvokontinuitetom kontakata na svim nivoima što daje poseban podsticaj njihovom daljem jačanju.

0906brajovickolindaPredsjednica Grabar Kitarović je čestitala predsjedniku Brajoviću na prijemu Crne Gore u članstvo u NATO i kazala da je to važan korak za bezbjednost, ne samo naše države već i cjelokupnog regiona. Ona je naglasila da naše dobre političke odnose treba da stavimo u svrhu još boljih ekonomskih odnosa i infrastrukturne povezanosti.

Predsjednik se zahvalio na kontinuiranoj podršci koju je Hrvatska, kao i predsjednica Grabar Kitarović lično, pružala Crnoj Gori na putu učlanjenja u NATO kao i našem putu u EU kojem ćemo u naredom periodu biti prioritetno posvećeni.

0906brajovickolindasastanakBrajović je sa sagovornicima razmijenio mišljenja i o ostalim aspektima bilateralnih odnosa, kao i o pitanjima od regionalnog i globalnog značaja koja su u interesu obje države.

Tokom današnjeg dana, predsjednik se sastao i sa predstavnicima Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske.

Predsjednik Skupštine Crne Gore će sjutra imati sastanak sa predsjednikom Sabora Republike Hrvatske Gordanom Jandrokovićem, a tokom plenarnog zasijedanja SEECP-agovoriće na temu „Povezivanje – Saradnja – Komunikacija – put naprijed“.

Portal Analitika