NATO

Marković - Han: Po ulasku u NATO, EU integracija naš prioritet

Predsjednik Vlade Duško Marković izjavio je u petak nakon sastanka sa komesarom Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom da će naša zemlja, sada kao članica NATO-a, biti snažnije, kao nikada ranije fokusirana na proces evropske integacije.
Marković - Han: Po ulasku u NATO, EU integracija naš prioritet
Portal AnalitikaIzvor

„Naše opredjeljenje, opredjeljenje Vlade je da je sada evropska integracija naš ključni cilj. To je prioritet broj jedan, broj dva i broj tri. Dakle, svi potencijali ove Vlade i administracije koja je odgovorna ovoj Vladi biće usmjernii u tom smislu“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Ostaje princip regate

Predsjednik Marković je rekao da je komesar Han na sastanku potvrdio da Evropska komisija zadržava stav da u procesu integracija važi već uspostavljeni „princip regate“ odnosno da one zemlje koje ostvaruju napredak i koje imaju rezultate bivaju vrednovane kroz otvaranje poglavlja.

„Naše je opredjeljenje, naravno ako budemo sposobni da odgovorimo tom opredjeljenju, da u mandatu ove vlade okončano pregovarački proces“ – rekao je premijer Marković.

Uspješne evropska integracija CG

I predsjednik Vlade i komesar Han izrazili su očekivanje da naša zemlja otvori tokom juna još dva pregovaračka poglavlja i zatvori jedno.

Govoreći o re progionalnim incijativama koje se pojavljuju u posljednje vrijeme predsjednik Marković je rekao da je na sastanku postignuta saglasnost da je Crna Gora uvijek bila promoter regionalne saradnje i činilac koji je mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu smatrao ključnim za razvoj i evropsku perspektivu regiona, a da će se sada još više raditi na ekonomskoj saradnji.

„Hvala Vam gospodine komesare što ste danas u Crnoj Gori, hvala Vam što smo otvoreno razgovarali na sve teme i hvala za visok nivo saglasnosti koje smo obezbijedili“ – rekao je predsjdenik Vlade Crne Gore Duško Marković.

0609markovichan3

Premijer Han je izrazio zadovoljstvo boravkom u Crnoj Gori samo nekoliko dana pošto je naša zemlja postala članica NATO-a.

„Iz sveg srca vam čestitam na tom postignuću. Ovo je jedna ključna prekretnica na vašem evroatlantsom putu“ – rekao je komesar Han.

EK protiv bojkota parlamenta

Komesar Han je rekao da bojkot parlamenta nije evropski način ponašanja, da je Evropska komisija zabrinuta zbog toga.

„Politička debata treba da se odvija u parlamentu, u Evropskoj uniji i ovdje u Crnoj Gori. Zato urgiram da sve političke stranke učestvuju u političkom radu“ – rekao je komesar Johanes Han.

Govoreći o procesu evrospke integracije komesar Han je još jednom podvukao uspjezh naše zemlje.

„Radostan sam što mogu da kažem da je Crna Gora zemlja koja je najviše uznapredovala u proc esu evropskih integracija i koja je postigla snažana napredak tokom proteklih godina“ – rekao je komesar Han.

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju je ocijenio da je potrebno zadržati takav zamajac.

„Primjeren pravni okvir, instutucionalni okvir u oblasti vladavine prava je sada zaokružen, uglavnom specijalizovane agencije kao što su Kancelarija specijalnog tužilaštva, Agencija za borbu protiv korupcije su funkcionalni i očekujemo da ćemo tako reći pobrati pozitivn polodove ovih institucija. Stoga je vrijeme za jedan održiv bilans rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i borbi protiv trgovine lljudima i pranja novca“ – rekao je nakon sastanka sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duško Marković evropski komesar Johanes Han.

Komesar Evropske komisije Johanes Han je rekao da je prije sastanka posjetio u Lastvi trafostanicu budućeg transbalkanskog koridora i da je to još jedan primjer kojim je Crna Gora pokazala da je zemlja koja je najviše napredovala u regionu u smislu projekata koji se tiću agende povezivanja zemalja Zapadnog Balkana.

 

Portal Analitika