Politika

URA: Podržavamo preporuke OEBS-a

Građanski pokret URA podržava preporuke OEBS-a koje se odnose na promjene izbornog zakonodavstva, kazao je savjetnik za politička pitanja u toj partiji, Mileta Radovanić, i poručio da je reforma i toj oblasti osnovni preduslov za unaprjeđenje izbornog procesa u Crnoj Gori.
URA: Podržavamo preporuke OEBS-a
Portal AnalitikaIzvor

Posmatračka misija OEBS/ODIHR je, u Konačnom izvještaju sa posljednjih parlamentarnih izbora, ocijenila da bi u Crnoj Gori, radi unaprjeđenja izbornog procesa, trebalo razmotriti reformu izbornog zakonodavstva.

Radovanović je podsjetio da predstavnici misije OEBS-a dugo godina prate izborne procese i rad institucija koje se bave izbornim zakonodavstvom u Crnoj Gori. 

„I pored njihovih napora, vlast nije kreirala ambijent u kome se građani slobodno izjašnjavaju“, kazao je Radovanović agenciji MINA. 

Kako je naveo, predlozi i sugestije OEBS-a doprinosili su poboljšanju izbornog ambijenta, jačanju demokratskih procedura i usvajanju demokratskih standarda. 

„GP URA je saglasna i podržava preporuke OEBS-a koje se odnose na promjene izbornog zakonodavstva. Reforma izbornih zakona osnovni je preduslov za unaprjeđenje izbornog procesa u Crnoj Gori“, kazao je Radovanović.

On je podsjetio da je GP URA sa predlogom izmjena izbornog zakonodavstva izašao još početkom marta, kada je u Planu za prevazilaženje političke krize posebno tretiralo ovu problematiku. 

Tada su, kako je naveo, jasno naglasili da su promjene izbornih zakona neophodne, kako bi eliminisali izborne zloupotrebe i povećali stepen profesionalizacije institucija koje sprovode izbore. 

„Preciznije, predložili smo raspuštanje postojećeg sastava Državne izborne komisije (DIK), čiji je rad u prethodnom period bio katastrofalan i uz brojne afere koje su značajno uticale na pogoršanje izbornog ambijenta i urušavanja povjerenja u izborni sistem“, kazao je Radovanović. 

Prema njegovim riječima, pored DIK-a potrebno je raspustiti i Agenciju za sprječavanje korupcije, „čije je djelovanje stimulisalo koruptivne aktivnosti političkih aktera iz vlasti i štitilo lica i subjekte koja su kršila Zakon o finansiranju političkih partija“. 

„Kako bi izbori u Crnoj Gori u pravom smislu bili fer, slobodni i kompetitivni, hitno je potrebna reforma čiji će rezultat biti veća transparentnost u radu institucija koje se bave izbornim procesom, njihova nezavisnost i bolja javna dostupnost svih dokumenata i odluka koje te institucije donose“, zaključio je Radovanović.

Portal Analitika