Društvo

Počela vakcinacija goveda protiv kvrgave kože

Vakcinacija goveda protiv bolesti kvrgave kože počelo je na cijeloj teritoriji Crne Gore, u skladu sa Programom obaveznih mjera zdravstvene zaštite životinja, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.
Počela vakcinacija goveda protiv kvrgave kože
Portal AnalitikaIzvor

Uprava je pozvala sve držaoce životinja da omoguće veterinarskim službama vakcinaciju goveda, pripreme neophodnu dokumentaciju o prethodnoj vakcinaciji i pruže podršku tokom vakcinacije.

“Vakcinišu se sva goveda koja su 2016. godine prvi put vakcinisana protiv ove bolesti, kao i sva nevakcinisana goveda, u cilju stalnog održavanja aktivnog imuniteta protiv virusa ove bolesti i stvaranja imuniteta kod novorođenih goveda”, precizira se u saopštenju.

Ukazuje se da je vakcinacija ukupne populacije goveda, prema preporukama naučnih institucija i ekspertskih tijela Evropske komisije, jedina efikasna mjera za suzbijanje te naročito opasne bolesti, i sprovodi se najmanje tri godine uzastopno.

Iz Uprave su podsjetili da su prošle godine bolesti kvrgave kože goveda i plavog jezika pričinjele veliku štetu crnogorskim stočarima i vanredne troškove iz budžeta za suzbijanje tih opasnih bolesti.

Prema njihovim riječima, Vlada je krajem pošle godine preduzela aktivne korake na prevenciji i suzbijanju tih bolesti i obezbijedila million EUR za sprovođenje mjera.

“Usvojen je plan preventivnih mjera za suzbijanje naročito opasnih zaraznih bolesti u 2017. godini. Najveći dio sredstava potrebnih za sprovođenje mjera za bolest kvrgave kože obezbjeđen je kroz donaciju Evropske komisije, u vakcinama i finansijskim sredstvima, dok je nedostajućih 100 hiljada eura obezbjeđeno iz budžeta Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Mina

Portal Analitika