Društvo

Održana inter-resorna vježba “Luka Kotor 2017”

Inter-resorna vježba “Luka Kotor 2017” sa scenarijom eksplozije na trupu i požar na brodu, spasavanje ljudskih života na moru, izlivanje ulja u more, održana je danas u Luci Kotor.
Održana inter-resorna vježba “Luka Kotor 2017”
Portal AnalitikaIzvor

Nosilac vježbe Uprava pomorske sigurnosti u saradnji sa Mornaricom Vojske Crne Gore i Sektorom granične policije MUP-a, a u skladu sa Nacionalnim planom za hitno reagovanje i potpisanim Sporazumom o međusobnoj saradnji, pokazali su spremnost crnogorskih institucija da reaguje u incidentnim situacijama na moru.

Pored ovih institucija u realizaciji vježbe učestvovali su: Zapovjednik broda Athena, predstavnici Luke Kotor, Službe zaštite i spašavanja  i  Zavoda za hitnu medicinsku pomoć iz Kotora, Regionalni centar za obuku ronilaca iz Bijele, kao i predstavnici Jugopetrola, Kotor i preduzeća Hemosan iz Bara. 

Vježbi je pored predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane, ambasada Sjedinjenih Američkih država i Velike Britanije, delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori prisustvovao i ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković sa saradnicima. 

Nakon uspješno realizovane vježbe ministar Nurković je u razgovoru sa učesnicima vježbe izrazio zadovoljstvom onim što je danas u luci imao prilike da vidi:

“Zadovoljstvo mi je da danas prisustvujem inter-resornoj vježbi, koja je  i ovog puta demonstrirala spremnost crnogorskih institucija da testiraju kapacitete po pitanju spašavanja ljudskih žrtava na moru, zaštite mora od zagađenja sa plovnih objekata, incidenata poput eksplozija/požara na brodu i svih drugih potencijalnih nezgoda na moru.

Osim što ovakve i slične vježbe imaju za cilj da se testiraju procedure, koordinisanost i obučenost ljudstva, funkcionalnost opreme i sredstava,  u isto vrijeme su dobra prilika da indetifikujemo  eventualne nedostatke i ubuduće radimo na njihovom eliminisanju.

Kako sam informisan ovo je treća godina kako se vježbe ovog tipa uspješno organizuju i nadam se da će nam poslužiti u svrhu daljeg unapređenja nacionalnog sistema za hitno reagovanje. Dosadašnje iskustvo je pokazalo da Uprava pomorske sigurnosti, kao nosilac vježbi, Mornarica Vojske Crne Gore i Sektor granične policije MUP-a u skladu sa Nacionalnim planom za hitno reagovanje i potpisanim Sporazumom o međusobnoj saradnji adekvatno, efikasno i profesionalno u koordinisanoj akciji, mogu odgovoriti zadacima i izazovima poput smanjenja i otklanjanja posledica zagađenja mora, kao i traganja i spašavanja na moru.

Svakako je važno da spomenem i doprinos i da se zahvalim ostalim učesnicima: Zapovjedniku broda Athena, predstavnicima Luke Kotor, Službe zaštite i spašavanja  i  Zavoda za hitnu medicinsku pomoć iz Kotora, Regionalnom centru za obuku ronilaca iz Bijele. Takođe koristim priliku da se zahvalim na učešću i predstavnicima Jugopetrola - Kotor i preduzeću Hemosan iz Bara.

Preko 150 učesnika iz već pomenutih institucija, preduzeća I organizacija pokazalo je danas da je Crna Gora spremna da pravovremeno, stručno i koordinisano, u skladu sa procedurama,  odgovori na izazove.

Takođe je važno da istaknem da osim što raspolaže kvalitetno obučenim kadrom, Crna Gora ima na raspolaganju i zavidnu opremu i  sredstva i kroz međuresornu saradnju u kontinuitetu radi na kreiranju kvalitetnog nacionalnog sistema za hitno reagovanje, odnosno  ima kapacitete da sačuva naše more da bude čisto, sigurno i bezbjedno za plovidbu kao što je to sada“ istakao je ministar Nurković po završetku vježbe.

Portal Analitika