Komentar

TODOROVIĆ: Šta donosi učlanjenje Crne Gore u NATO

Prijem Crne Gore u NATO i njeno punopravno članstvo u Savezu ima svoj politički i bezbjednosni okvir, koji nam daje nam novu mogućnost sagledavanja što je to što Crna Gora može očekivati od Saveza i sa druge strane što je to što NATO savez moze očekivati i dobiti pristupanjem Crne Gore.
TODOROVIĆ: Šta donosi učlanjenje Crne Gore u NATO
Portal AnalitikaIzvor

Piše: Nebojša TODOROVIĆ

NATO, u političkom smislu, promoviše demokratske vrijednosti, omogućavajući članicama da se konsultuju o odbrani i bezbjednosti i da kroz izgradnju povjerenja na duže staze sprečavaju sukobe.

U vojnom odnosno bezbjednosnom smislu NATO pruža zaštitu svake svoje članice kroz kolektivni sistem odbrane. Ovo znači i anuliranje svih stvarnih i potencijalnih aspiranata sa raznih adresa na teritoriju i integritet Crne Gore i omogućava da se sadašnja generacija Crnogoraca posveti izgradnji sistema koji garantuje šanse za dostizanje standarda koji imaju gradjani zemalja članica NATO-a.

Od Crne Gore niko ne očekuje doprinos u vojnom pogledu, iako se i o tome mogu razmijeniti različita mišljenja, međutim geostrateški će uvijek biti u fokusu. Imajući to u vidu doprinos Crne Gore velikim dijelom će se ogledati  u dostizanju mira i stabilnosti na Balkanu.

Crna Gora će u NATO savezu biti jedna od država koja ima najbolje razumijevanje stabilnosti u regiji pa će njenim ulaskom stabilnost na ovim prostorima će biti izvjesnija. Imajući u vidu ostvareni multietnički sklad i toleranciju u Crnoj Gori, kao odrednicu njenog identiteta, ona kao “Balkan u malom” može biti model, kako se može rješavati pitanje stabilnosti.

todorovic2

Jačanje politike otvorenih vrata: Pristupanje Crne Gore NATO-u za region sa druge strane predstavlja jačanje postojanosti politike otvorenih vrata i podršku zemljama u regionu Kosovu, Makedoniji i Bosni i Hercegovini na njihovom integracionom putu. Srbija nije za ulazak u NATO i to je legitimno, ali Crna Gora može biti most prema Srbiji i relaksirati odnose koji su rezultat refleksije istorijskih okolnosti, događaja nedavne prošlosti i otvorenih aktuelnih pitanja.

Ključni doprinos Crne Gore, NATO savezu  može biti i u razumijevanju Rusije. Iako postoje zemlje bivšeg “istočnog bloka” u NATO savezu kao što su Mađarska, Bugarska, Rumunija i zemlje Baltika, istorijske veze Crne Gore i Rusije će pomoći Sjeverno-atlanskom savezu u boljem razumijevanju Rusije, koje neće biti isključivo u bezbjednosnom pogledu. Bez obzira na sadašnji nivo odnosa Crne Gore i Rusije  vremenom će Crna Gora biti dio šireg konteksta približavanja stavova između NATO-a i Rusije, a ne prostor za dalje zaoštravanje odnosa.

Formiranje Centra izvrsnosti: U konkretnom smislu doprinos Crne Gore će se očitavati i u formiranju Centra izvrsnosti, koji su u svim zemljama članicama Nato saveza razvijeni nakon učlanjenja. Centri izvrsnosti (Center of exelence) doprinose u razvijanju doktrine, identifikovanju naučenih lekcija, unapređenju interoperabilnosti i kapaciteta i testiranju i validaciji koncepta kroz eksperimentisanje. Kroz takve centre se prepoznaju ekpertize i iskustvo što je benefit za NATO u nedupliranju kapaciteta i sredstava.

Razvijeno je do sada i akreditovano 24 takva Centra izvrsnosti, a neki od njih su: Human Intelligence (HUMINT) COE Oreada (Rumunija), Coperative Cyber Defence (CCD) COE Tallinn  (Estonija), Cold Weather Operations (CWO) COE, Bodo (Norveška), Crisis Management and Disaster Response (CMDR) COE Sofija (Bugarska), Defence Against Terrorism (DAT) COE, Ankara (Turska), Counter Intelegence (CI) COE Krakov, (Poljska) i mnogi drugi.

Kako je Crna Gora po mnogima idealan poligon za obuku pilota helikoptera, jedna od ideja za Centar izvrsnosti u Crnoj Gori bi mogao biti: Education Center for Pilot Trening, koji bi kroz trening pilota doprinosio podizanju kapaciteta NATO saveza. Ovakav centar mogao bi biti ostvaren kroz zajednička ulaganja Hrvatske, Albanije, Crne Gore odnosno NATO članica,  ali i zemalja koje nijesu u  NATO-u Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije.

todorovic3

Početak zajedničkog puta: Ovo je samo početak zajedničkog puta Crne Gore i NATO-a i to u trenutku kada sa obje strane Atlantika jača podrška i vjera u Sjeverno-atlanski savez što se očituje u istraživanju Pew Research Center iz maja 2017 godine.

Unaprijedjena slika o Nato savezu, uprkos pojedinim mišljenjima da je savez “zastario”, očituje se kroz rast podrške pa je u Poljskoj pocenat podrške 79%, Holandiji 79%, Njemačkoj 67%, Kanadi 66%, Sjedinjenim Američkim državama 62%, Velikoj Britaniji 62%, Francuskoj 60% i na najvećem nivou je za većinu zemalja od 2009 godine.

Od juna 2006. godine od kada je usvojila Deklaraciju u kojoj je sadržano da će nezavisna Crna Gora biti dio NATO saveza pa do 05.juna 2017 godine kada je i zvanično postala članica NATO-a Crna Gora je prolazila faze i podrške i protivljenja, ali je stupila na put, koji će se kako vrijeme bude odmicalo kod svih građana pa i onih koji sada to ne vide, pokazati kao jedini ispravni put.

(Autor je magistrant  na odsjeku Vanjska politika i diplomacija, Fakulteta političkih znanosti, Sveučilište  Zagreb i učesnik programa “Izazovi spoljne politike Amerike" . Fotografije su nastale tokom posjete Todorovića George Marshall Centru i Pentagonu

Portal Analitika