Kultura

THE LEFTOVERS FINALE: Najbolji od svih mogućih krajeva

U svijetu u kom osoba koju volite može nestati svakog trena, kako da dopustite sebi da se vežete? Epsko finale uspjelo je da najstrašnija pitanja pretvori u čistu ljubavnu priču
THE LEFTOVERS FINALE: Najbolji od svih mogućih krajeva
Portal AnalitikaIzvor

Samo je šačica fanova bila spremna za zadnju epizodu serije „The Leftovers“ - 72 minuta epske romanse prošarane suzama, spoznajom i pronalaženjem utjehe u neočekivanim prihvatanjima. Pravi je trenutak za duboki naklon velikim majstorima Dejmonu Lindelofu i Tomu Peroti, koji su nas prije tri godine lansirali u svijet Ostataka!

Sumnje u Lindelofovu sposobnosti da zaokruži zeznutu nelinearnu priču bila je opravdana: završnica serije „Lost“ upamćena je po rekordnom broju razbijenih monitora i nezadovoljnih fanova. Ipak, iako Ostaci imaju dodirnih tačaka sa ostvarenjem koje nerado imenujemo, u finalu serije servirana je prava lindelofska, magična verzija fantastičnog šoua.

102-nora

Divovski posao

Zadivljujuće je kako je ova „mala“ serija od svega 28 epizoda uspjela da nas provoza kroz godine, kontinente, vremenske dimenzije i različita stanja svijesti. Rulet sa likovima nije prestajao da se vrti dok crna loptica ne bi izabrala jednog naratora. Kevin, Kevin stariji, Met, Lori i posebno Nora odradili su divovski posao i izgradili ličnosti koje ne blijede.

„The Leftovers“ je jedna od rijetkih serija koje nikada nijesu nametale nešto u šta treba da vjerujemo. Tri fenomenalne sezone plasirale su mnoštvo drame, misterije i fantastike. Vjere su testirane, emotivne rupe zjapile gladne dok je kula laži dobijala nove spratove, a likovi slijepo tumarali putevima unutrašnjih razaranja. Finiš je otkrio da iza turobnih borbi leži potreba za pronalaženjem konačnog izlaza.

Grandiozno finale ostalo je vjerno dvosmislenoj prirodi serije. Prvi minuti otkrili su Norinu novu šansu za prelazak na drugu stranu, ulazak u kapsulu po dozu neutronskog zračenja i sklupčavanje u fetus položaj. Nije jasno da li je povjerovala da je odlazak kod njene djece moguć ili je svjesno pošla u smrt. Nećemo ni saznati: „The Leftovers“ je šou koji je istrenirao fanove da ne očekuju ništa i cijene sve. 

 

Tri čina

Čudo od epizode podijeljeno je u tri čina: oproštajni razgovor Nore i Meta, vremenski skok do australijske verzije Nore i konačna razmjena potresnih priča sa Kevinom.

Nora je transformisana u Saru koju nalazimo na istom mjestu, sa starom časnom sestrom i golubovima. Iako poriče da zna Kevina, njen izraz lica se žestoko suprotstavlja. Bleđa i srećnija verzija prošlosti je pronalazi, pretvarajući se da njihova tmurna priča nije postojala.

Spoznaja da je Lori živa donijela je malo olakšanje, ali i uznemirujuće pitanje koga će šou pokositi u velikoj završnici. Iako Ostaci govore u metaforama, ovog puta umetnuti su znakovi koje je teško ignorisati. Šou nam je praktično doviknuo da smo proglasili pogrešnog mesiju, dok pratimo Noru kako oslobađa kozu iz klupka zapetljanih perli-simbola grijeha i navlači ih na sebe.

Serija je održala lekciju iz umjetnosti pričanja priče. Kevin je konačno skinuo bezbrižnu fasadu i otvorio dušu Nori. Dijalog, koji je prerastao u fenomenalan monolog Keri Kon, podigao je granice dobre glume u nedogled. Džastin Teroks i Keri Kon pokazali su svakim mišićem u tijelu da osjećaju likove koje igraju.

103-nora-i-met

Mogućnost izbora

Kevin je u finišu govorio o sudbinama likova koje je finale zanemarilo, što ni u jednom trenutku nije zasmetalo. Norina priča testirala je našu vjeru i pružila mogućnost izbora. Nuklearna kapsula uspjela je da je prebaci u alternativnu stvarnost, na kopiju Zemlje kojom hoda svega dva odsto populacije.

Pronašla je muža i djecu i okrenula im leđa shvatajući da je ona duh u njihovoj realnosti. Da li se to stvarno desilo ili je Nora konačno naučila da je fikcija iscjeljenja prava terapija kada život postane nepodnošljiv? A ako se sve zbilo samo u njenoj glavi, zašto bi to značilo da nije stvarno?

Nakon tri fenomenalne sezone koje su iznova testirale nervne ćelije, dočekala nas je elegantna završnica. Epsko finale uspjelo je da najstrašnija pitanja pretvori u čistu ljubavnu priču. U svijetu u kom osoba koju volite može nestati svakog trena, kako da dopustite sebi da se vežete? Možete to nazvati vjerom. Ili ljubavlju. Konačni odgovor Ostataka je da ove dvije riječi simbolizuju istu stvar. Anja DROBNJAK

 

FOTO: indiewire.com / tvline.com

Portal Analitika