Kultura

NOVI ALBUM RODŽERA VOTERSA: Čovjek je čovjeku zid

Asocijacije i slike koje stvaraju nove pjesme jesu jasne, lijepe i inspirativne, pa čak i onda kada Voters ne može da pobjegne od omiljene boljke – držanja pridika i gađanja parolama
NOVI ALBUM RODŽERA VOTERSA: Čovjek je čovjeku zid
Portal AnalitikaIzvor

Rodžer Voters baš voli svoje zidove. Prije 38 godina, bio je spreman da žrtvuje jedinstvo kreativne vizije članova benda Pink Flojd zbog albuma „The Wall“. Potom je iste ideje nastavio da preslikava na solo albumima. Prošlo je 25 godina od kada je Voters objavio posljednju autorsku ploču, ali nema ni naznaka da je odustao od starog jurenja sopstvenih zidova. To je dokazao nedavno objavljenim, dugo iščekivanim albumom „Is This the Life We Really Want?“ – pločom koja pokazuje da Voters najviše na cijelom svijetu voli svoju prošlost.

U novim pjesmama, Voters posmatra modernu stvarnost kroz prizmu starih ideja. Čovjek je i dalje čovjeku zid, ali nađe se i pomalo mjesta za iskrenu nostalgiju i čežnju za ljudima koji su otišli ili ih je otjerao od sebe. Sve je to sasvim nedovoljno za autora koji može da stvara epohalno važne albume.

Votersova tragedija je u tome što nije u stanju da makar malo promijeni sebe. Još nastavlja da zida onaj isti visoki, megalomanski zid kao što je „The Wall“, pa ga razbija i ponovo sastavlja, kao da mu nešto brani da završi davno započeti posao. Njegov Skadar ipak nije na Bojani, već u zalivu Gvantanamo - jednom od mjesta najveće zapadnjačke kolektivne krivice.

02-voters-na-sceni

Poruka za Gilmora

U nizu lakih i pitkih stihova, tako je lako prepoznati flojdovski momenat kada Voters, sa patinom u glasu koji je svojstven mudrim sijedim glavama i svecima rokenrola, izgovori „Wish you were here“ u pjesmi „Picture That“.

- Volio bih da si bio tu, u zalivu Gvantanamo – pjeva Voters. Opominje, prijeti i žali za onima koji su okrenuli glavu, zažmurili na jedno ili oba oka i prestali da mare.

Votersovi fanovi prepiru se da li je ovo poruka namijenjena Dejvidu Gilmoru - starom prijatelju i kolegi za kog smatra da nikada nije bio dovoljno angažovan nakon prekida njihove saradnje. Vjerovatno je u pravu strana koja tvrdi da pjesma jeste žaoka za Gilmora, ali to je samo jedna od najočiglednijih aluzija koje pravi Voters, užasno usamljen iza zidova.

Da smo na istom terenu kao 1979. godine, kada je objavljen album „The Wall“, dokazuje već početak novog Votersovog albuma. Splet glasova, koji djeluje kao žamor u glavi ludaka a onda kao zvuk prebacivanja sa jedne radijske stanice na drugu, kulminiraće nakon minuta jednom vrlo votersovskom rečenicom.

- Naši roditelji učinili su nas takvim kakvi jesmo. Ili je to ipak bio Bog? Kao da je bitno, kada ovo nema kraja – pjeva Voters.

03-omot-novog-albuma

Labava saradnja

Uopšte nema potrebe reći da je ploča gitarski i orkestarski raskošna i da momente duge, jurišne ekstaze često siječe tišina koju ispunjavaju samo riječi. Ovo je apsolutno album za fanove koji žele da ostanu u zoni komfora.

Šteta je što Voters nije bolje iskoristio saradnju sa uglednim producentom Najdželom Godričom. Čovjek koji je uobličio epohalni album „OK Computer“ benda Radiohead prije više od 20 godina i potpisao najbolje Bekove ploče, nije uspio da ga natjera da više eksperimentiše sa muzičkim nasljeđem 21. vijeka. Čak naprotiv, u rijetkim momentima kada Voters to radi, kao u pjesmi „The Last Refuge“, previše očigledno podsjeća na Beka. Ispalo je da su i Voters i Godrič ostali do kraja dosljedni sebi - prošlima.

Ipak, ova pjesma najbolje pokazuje koliko Rodžeru Votersu fali Dejvid Gilmor. Jedna slika ljubavnika „pod nebom limunove boje“, sa snovima o „koljenima smežuranim u okeanskoj vodi“ tako podsjeća na Gilmorove stihove sa albuma „On an Island“.

04-misljenje-o-trampu

Klozet bez vode

Asocijacije i slike su jasne, lijepe i inspirišuće. Jasno je da je pjesnik dugo pripremao materijal. Voters je sposoban da u jednom stihu genijalno izmjesti intimnu sliku odbjeglih ljubavnika u piratski brod koji švercuje nesrećne imigrante preko Mediterana!

Ovi momenti su prelijepi čak i kada Voters očigledno ne može da pobjegne od omiljene boljke – držanja pridika i lekcija i gađanja parolama i idejama.

- Zamislite baš vaše dijete sa prstom na obaraču. Zamislite proteze zaslužene u Afganistanu. Zamislite klozet bez vode. Zamislite lidera bez mozga – poentira Voters.

Šteta što nije sposoban da ovakav album servira makar jednom u tri godine. I što baš jedan ovakav nije objavio, recimo, krajem devedesetih. Bila bi to epohalna ploča... Ovako ostaje makar da svjedočimo koliko je lako uplesti se u njegove intimne zidove, sa ciglama od propuštenih prilika. Više od njih govore vidici na Votersovim prozorima, ka leđima ljudi koji su otišli i odustali.

Stojan STAMENIĆ

05-detalj-sa-turneje-us-them

Poruka „Tramp je svinja“

Rodžer Voters počeo je da napada Donalda Trampa još uoči njegove kandidature, prije nego što je postao predsjednik SAD. Krajem septembra 2016. održao je fenomenalan koncert u Meksiko Sitiju, gdje je raspametio publiku tokom izvođenja 11-minutne pjesme „Pigs (Three Different Ones)“ sa albuma „Animals“. Dok je prvi put izvodio ovu numeru bez Pink Flojda, na video bimu su se vrtjele foto-montaže sa Trampovim likom.

Tadašnji kandidat za predsjednika SAD prikazan je sa puškom u rukama ispred Bijele kuće, kako pravi nacistički pozdrav okružen članovima Kju Kluks Klana, namontiran na praseće tijelo, našminkan u haljini koja je potom uklonjena da bi otkrila majušni penis... Pri kraju izvođenja, na zacrnjenom ekranu smjenjivale su se najgore Trampove izjave. Na primjer, „Znate, uopšte nije bitno šta mediji pišu o vama dok god u ruci držite parče prelijepog, mladog dupeta.“, „Kada sagradimo zid na granici, Meksikanci će naučiti da se ponašaju.“ i „Da Ivanka nije moja ćerka, izlazio bih sa njom“. Trešnjica na torti bilo je veliko finale – poruka „Trampe, ti si šup*k“ koja je izazvala delirijum u meksičkoj publici.

Voters je krajem maja počeo veliku sjevernoameričku turneju „Us+Them“. Poslije sedam nastupa, jasno je da će cijelu seriju koncerata utrošiti na urnisanje Trampa. Ipak, poslije svirke u Meksiko Sitiju, na žarištu naroda koji je na Trampovoj meti, svi slični pokušaji djeluju mnogo neuspjelije. Uslijedile su samo isforsirane varijacije tipa „Tramp je svinja“ i „Je*i se, Trampe“ tokom izvođenja iste pjesme ili drugih flojdovskih numera. Voter će teško nadmašiti energiju i bunt koji je probudio u Meksiku, ali ostaje mu da pokuša da nadigra sebe do 29. oktobra, kada se turneja „Us+Them“ završava nastupom u Vankuveru. M. I.

 

Link:

Izvođenje „Pigs (Three Different Ones)“ u Meksiko Sitiju - https://www.youtube.com/watch?v=QWLBtMz5OuY

 

FOTO: twitter.com / stereogum.com / breitbart.com

Portal Analitika