Abiznis

Aleksa Lukić: Daleko je nulta stopa, a još dalje negativna

Nerealno je da kamatne stope na depozite uđu u zonu negativnih. Posebno kada je riječ o štednji građana. Dug je put i do nulte stope. Kod velikih depozita pravnih lica će se banke postaviti zavisno od potrebe za domaćim depozitima kao izvorom sredstava, kazao je u intervjuu Pobjedi glavni izvršni direktor Erste banke Aleksa Lukić.
Aleksa Lukić: Daleko je nulta stopa, a još dalje negativna
Portal AnalitikaIzvor

Podsjetio je da je Crna Gora među vodećima u regionu po visini kamata na eurske depozite.

POBJEDA: Koliko Erste banka ima u kreditima?

LUKIĆ: Prošle godine smo najviše rasli u kreditiranju stanovništva, uglavnom kroz stambene i gotovinske kredite. I ove godine planiramo rast, a preliminarni podaci ukazuju da ćemo plan i ostvariti. Krediti stanovništvu i pravnim licima na kraju aprila su iznosili 284 miliona eura. Jačamo saradnju sa privredom kroz podršku SME, kao i nekoliko većih projekata.

POBJEDA: Da li je u planu snižavanje kamatnih stopa?

LUKIĆ: Prošle godine smo imali snažno snižavanje aktivnih kamatnih stopa, nakon talasa snižavanja pasivnih. Na nekim vrstama kredita kamate su pale za više od dva procentna poena. Uveli smo niz olakšica i kod sredstava obezbjeđenja. Reakcija tržišta potvrđuje da smo dobro shvatili potrebe klijenata i kvalitetno odmjerili ponudu. Nesporno je da se razlika u kamatama u odnosu na ostale zemlje Evrope smanjuje, posebno kod dugoročnih kredita. Bonitetni klijenti danas dobijaju povoljnije uslove, a manje bonitetni i oni koji ne pridaju adekvatnu pažnju kvalitetu upravljanja biznisom i dokumentovanju poslovanja, nose veći rizik i zadužuju se po nepovoljnijim uslovima.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika