Svijet

Bivši šef FBI svjedoči: Rusi su se umiješali u izbore

Bivši direktor FBI Džejms Komi započeo je svjedočenje pred Senatom o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore. Televizijske mreže u SAD ne emituju redovni program tako da većina stanovnštva uživo prati svjedočenje.
 Bivši šef FBI svjedoči: Rusi su se umiješali u izbore
Portal AnalitikaIzvor

Senator demokrata Mark Vorner rekao je na početku saslušanja da "ovo nije istraga o izborima". 

"Ovdje smo jer je inostrani faktor napao nas u našoj kući, prosto i jasno", rekao je Vorner. 

Vorner je istakao da je Komi odbio zahtjeve predsjednika Donalda Trampa da mu se "zakone na vjernost" i da "odustane od istrage o Rusiji". 

"Baš zato bivši direktor FBI sada sjedi ovde kao obični građanin", rekao je Vorner. 

 

Nakon obraćanja Vornera, svoje svjedočenje započeo je Komi, koji je odmah na početku naveo da "nema nikakvog smisla" objašnjenje Trampove administracije da je otkaz dobio zbog svojih aktivnosti u toku izborne kampanje. 

Komi se zatim osvrnuo na "rusko miješanje u izbore". 

"Nemam sumnje da se Rusija umješala u predsjedničke izbore", naglasio je Komi. 

Dodao je da predsjednik Donald Tramp nije tražio prekidanje istrage o ruskoj umješanosti u izbore. 

Upitan da li bi uradio nešto drugačije kada su u pitanju saopštenja o istrazi protiv Hilari Klinton u toku kampanje, Komi je naveo da ne bi. 

"Iako je to nanijelo lično meni bola, i dalje vjerujem da je to bio najbolji način da zaštitim FBI i pravosuđe", rekao je on. 

Predsjednik SAD Donald Tramp osporio je dvije tačke u današnjem svjedočenju pred Komitetom za obavještajne poslove Senata bivšeg direktora FBI Džejmsa Komija, kojeg je otpustio prošlog mjeseca.

Kako Rojters navodi pozivajući se na izvore bliske šefu Bijele kuće, Tramp je, nakon uvida u pisanu izjavu koju je Komi dao uoči početka svjedočenja, osporio tvrdnju da je tražio od doskorašnjeg šefa FBI da odustane od istrage koju su federalne vlasti pokrenule protiv bivšeg Trampovog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Majkla Flina.

Takođe, Tramp je osporio i tvrdnju Komija da je američki predsjednik zahtijevao lojalnost od njega.

 

Agencije

 

 

Portal Analitika