Politika

GORDANA ĐUROVIĆ: Ulazak u NATO jedan od najznačajnijih datuma za CG

NATO integracije i proces pregovaranja za ulazak u Evropsku Uniju su kompelmentarni i praksa je još jednom potvrdila da zemlje iz nekadašnjeg istočnog bloka prvo postaju članice vojnog saveza, a potom i dio briselske porodice država, izjavila je za našu televiziju nekadašanja ministarka za evropske integracije profesor Gordana Đurović.
GORDANA ĐUROVIĆ: Ulazak u NATO jedan od najznačajnijih datuma za CG
Portal AnalitikaIzvor

Učlanjenje u alijansu za nas je jedan od najznačajnijih datuma, jer smo dobili kolektivni bezbjednosni ram i riješili neka od najvažnijih pitanja. Praksa je još jednom potvrdila da zemlje iz nekadašnjeg istočnog bloka prvo postaju članice NATO, a potom ulaze u Uniju. Komplementarnost procesa pokazaće se u punom smislu, jer će NATO sigurno dati vjetar u jedra EU integracijama. S druge strane ispostavilo se da i Unija, sa novim problemima, bezbjednosno- odbrambenu politiku prepoznaje kao važnu oblast za sopstvenu konsolidaciju, pa su im ti standardi sada mnogo važniji:

– Bezbjednosna politika i standardi koji treba da se ispune za NATO postaju jako važni i za EU i u tom kontekstu CG je važan dio zadataka za svoje dobro odradila, a to se potvrđuje i kroz brzinu integracija i u EU – ističe Đurović.

Kriterijumi za ulazak u NATO su blaži, jer za ispunjavanje tih obaveza možeti biti potpuno ili malo manje spremni, dok za Uniju morate biti vrlo spremni, kako se ni bi desilo da uđete, a poslije ne možete da upravljate sopstvenom ekonomijom. Prema tome, pregovori su postali duži i zahtjevniji, pa je nama ispostavljeno mnogo više standarda nego primjera Hrvatskoj. Uvedena je klauzula “Balansa“, poglavlje “23“ Hrvati su otvorili godinu prije ulaska, a mi odmah na početku. I pored svega, daleko smo najviše odmakli – toliko da se već sada moramo fokusirati na unutrašnje prioritete:

– Meni nije glavno koliko smo poglavlja otvorili, nego koliko ćemo poglavlja zatvoriti. Mislim da ćemo se morati još više skoncentrisati na ono što nam predstoji i da će prilagođavanja standardima morati da se ubraza, ali ne na račun kvaliteta.

Činjenica je da je crnogorski skrining uznapredovao, detaljno se propituju svi odnosi, istovremeno se komentariše skretanje od nekih standarda, jer ekonomija često bude prioritet u odnosu na ukupni progres integracija. Shodno tome profesorka kaže da je rano govoriti o datumu ulaska, jer mnogo toga zavisi i od same Unije. S druge strane integracije su dobrovoljan izbor i cilj ka kojem se krećemo dinamikom mogućeg, tako da ključna maksima nije datum učlanjenja, već unutrašnja spremnost za ulazak u Uniju.

Pink M 

Portal Analitika