Politika

Lekić: Međunarodni faktori da ne budu kontradiktorni povodom 16.oktobra

Među više tretiranih pitanja tokom današnjeg razgovora šefice misije OEBS-a u Crnoj Gori Maris Davije i predsjednika DEMOS-a, Miodraga Lekića, posebno je bilo riječi o izbornoj materiji i potrebi njenog unapređivanja. Ambasadorka je istakla da će OEBS na tome i dalje predano raditi, između ostalog i na bazi zaključaka ODIHR- a, a posebno u kontekstu predstojećih predsjedničkih i lokalnih izbora koji će se održati naredne godine.
Lekić:  Međunarodni faktori da ne budu kontradiktorni povodom 16.oktobra
Portal AnalitikaIzvor

U dijelu razgovora o proteklim parlamentarnim izborima, Lekić je naglasio njihov sporni legitimitet imajući u vidu da su održani na dan objavljenog državnog udara i pokušaja terorizma.

Lekić je istakao da međunarodni faktori treba da izađu iz kontardikcije u kojoj se s jedne strane 16. oktobar tretira kao dan nesumnjivog pokušaja terorizma i nasilnog osvajanja vlasti, a sa druge ima karakter normalnog izbornog dana.

Predsjednik DEMOS-a je naglasio da je od posebnog značaja za zemlju izlazak iz duboke političko-ekonomske krize, za koju je neophodno otvaranje vlasti prema demokratskim zahtjevima opozicije. U protivnom, ostaje neregularnost institucionalno-političkog stanja u zemlji i dalja suspenzija bazičnih postulata demokratije.

Ambasadorka Davije i predsjednik DEMOS-a su se saglasili o korisnosti nastavka daljeg dijaloga između delegacije OEBS-a i DEMOS-a.

Portal Analitika