Kultura

Baklend predstavio autorski projekat Cape Farewell

Dejvid Baklend, poznati britanski fotograf i aktivista održao je danas, u Ministarstvu kulture, predavanje „Klima je kultura – optimizam za našu budućnost“, kao dio Green Culture Foruma 2017.
Baklend predstavio autorski projekat Cape Farewell
Portal AnalitikaIzvor

Baklend je u svom predavanju govorio o značaju umjetničke produkcije koja je inspirisana principima održivog razvoja i usmjerena na podizanje svijesti o klimatskim promjenama.

Predstavio je svoj dugogodišnji autorski projekat Cape Farewell u okviru kojeg je do sada organizovano devet naučno-umjetničkih ekspedicija, koje su rezultirale izložbama u značajnim galerijama i muzejima, kao i flimskom produkcijom koja je prikazivana na BBC i Sundance festivalu u Americi.

Prije predavanja Baklenda prisutnima se obratio Janko Ljumović, ministar kulture, koji je rekao:

“Održavanje Green Culture Foruma ima višestruki značaj.  Želim da naglasim da je riječ o izuzetno aktuelnoj temi koja na savremen način tretira razvoj kulture u globalnom kontekstu. Takav programski fokus, uz međunarodne predavače i iskustva njihovog kulturnog prostora, čini ovaj Forum dragocjenom prilikom da se predstavnici crnogorskog kulturnog sektora upoznaju sa inovacijama u oblastima održivog razvoja, ekološkog pristupa kulturi, kao i kreativnim industrijama. Pored toga, upravo kroz ovakve nezavisne incijative, najbolje se može sagledati istinski potencijal koji civilni sektor ima u djelatnostima kulture, posebno u domenu savremenih modela kulturnih politika i praksi.

Izvršna direktorka NVO Krug, Vesna Sokolovska, isktakla zadovoljstvo na prilici da se kroz  Forum direktno ukaže na uticaj kulturnog sektora na zaštitu životne sredine. “Sigurna sam da će i naša buduća saradnja, kao i svi naši susreti do sada, počivati na kreativnoj, pokretačkoj energiji,” dodala je gospođa Sokolovska.

Multimedijalna manifestacija, kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, posvećena održivom razvoju, Green Culture Forum počela je 7. juna i tokom pet dana će u osam crnogorskih opština biti organizovana predavanja, diskusije, prezentacije i izlože. Green Culture Forum posvećen jeinovacijama u oblasti održivog razvoja, ekološkom pristupu kulturi i razvoju kreativnih industrija, kroz seriju umjetničkih aktivnosti i prezentacije međunarodnih predavača, koje povezuje zajednička misija promocije ekologije i održivog društvenog razvoja.

Portal Analitika