Crna hronika

Potvrđena optužnica protiv Mandića i Kneževića

Vijeće Višeg suda je objavilo saopštenje u kome se navodi da se potvrđuje optužnica protiv lidera DF-a Andrije Mandića i Milana Kneževića i ostalih, za stvaranje kriminalne organizacije i krivičnog djela terorizam u pokušaju.
Potvrđena optužnica protiv Mandića i Kneževića
Portal AnalitikaIzvor

Optužnicom Specijalnog tužilaštva, osim lidera DF-a Andrije Mandića i Milana Kneževića, Mandićevog vozača Mihaila Čađenovića, obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi se posebno.

Prema optužnici, 16. oktobra prošle godine u Crnoj Gori je spriječen državni udar.

Kako se navodi u optužnici, utvrđeno je da je Šišmakov osnovao kriminalnu organizaciju zajedno sa Popov Vladimirom, te da su u cilju realizacije kriminalnog plana davali uputstva i naredbe članovima organizacije u pravcu izvršenja krivičnih djela koja su predmet optužnice.

“Nakon sastanka sa Sinđelić Sašom u Moskvi, na kome je Šišmakov iznio kriminalni plan, Šišmakov i Popov su došli u Srbiju radi realizacije kriminalnog plana, te se smjestili u različite hotele, u Beogradu, gdje su boravili do 21. oktobra 2016. godine, a što se utvrđuje iz provjera prelaska državne granice za Šišmakova i Popova, te dokumentacije o boravku okrivljenih Šišmakova i Popova”, stoji u optužnici.

Vijeće Višeg suda u Podgorici, kako se navodi na sajtu Višeg suda, potvrdilo je optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva podignutu protiv okrivljenog Eduarda Šišmakova., zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, krivičnog djela terorizam u pokušaju iz čl. 447 st. 1 u vezi čl. 20 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivičnog djela pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore izvršenog putem podstrekavanja iz čl. 373 st. 1 u vezi čl. 24 st. 2 Krivičnog zakonika Crne Gore, okrivljenog  Vladimira Popova.

"Zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivičnog djela terorizam u pokušaju iz čl. 447 st. 1 u vezi čl. 20 Krivičnog zakonika Crne Gore, okrivljenih D. B., B. P., R. N., zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a st. 2 u vezi st. 1 i 6 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivičnog  djela terorizam u pokušaju putem pomaganja iz čl. 447 st. 1 u vezi čl. 20 i 25 Krivičnog zakonika Crne Gore, okrivljenih J. M., H. K., M. B., D. M., M. D., Đ. S., Č. M., M. A. i K. M., zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a st. 2 u vezi st. 1 i 6 Krivičnog zakonika Crne Gore", saopšteno je Višeg suda.
 
Predmet će danas biti dat u rad postupajućem sudiji, a glavni pretres će biti zakazan u zakonskom roku od dva mjeseca.

Portal Analitika