Društvo

Salmonela pronađena u jednom uzorku piletine

Prema podacima kojima raspolaže Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, analiza jednog uzorka piletine iz uvoza, koji je u januaru ove godine u laboratoriju dostavio veterinarski inspektor, pokazala je prisustvo salmonele, saopšteno je Dnevnim novinama.
Salmonela pronađena u jednom uzorku piletine
Portal AnalitikaIzvor

Kako su u Upravi naglasili, u skladu sa propisima, izvršeno je i ispitivanje referentnog uzorka (superanaliza) i utvrđeno je da u predmetnoj pošiljci nema salmonele, odnosno da su sve vrijednosti u skladu sa propisanim parametrima za bezbjednost hrane.

Podsjetimo, DN su juče objavile podatke Instituta za javno zdravlje koji pokazuju da je od početka godine evidentirano 26 ljudi koji su zaraženi slamonelom u Crnoj Gori.

Sve pošiljke podliježu detaljnoj kontroli

“Kako bismo javnosti pojasnili sistem uzorkovanja i ispitivanja, koji garantuje dokazivanje bezbjednosti proizvoda, u konkretnom slučaju vezano za salmonelu, ističemo da sve pošiljke mliječnih i mesnih proizvoda podliježu obaveznoj kontroli veterinarske ispekcije na graničnim inspekcijskim mjestima”, navode u Upravi.

To znači da je nad svim uvezenim pošiljkama mliječnih i mesnih proizvoda izvršen identifikacijski, dokumentacijski i fizički pregled pošiljke od strane graničnog veterinarskog inspektora.

“U skladu sa procjenom rizika, inspektor odlučuje o uzorkovanju i slanju na laboratorijsko ispitivanje, koje za određene proizvode, a shodno propisima, uključuje i ispitivanje na salmonelu”, ističe se u saopštenju Uprave.

Rezultat superanalize konačan

Kod svakog uzorkovanja, veterinarski inspektor obavezeno uzima tri istovjetna uzorka.

“Prvi uzorak se zove službeni i on se šalje u laboratoriju. Drugi uzorak se daje subjektu, u slučaju da želi da izvrši kontrolu službenog uzorka. I treći uzorak je referentni uzorak, koji služi za superanalizu, u slučaju da prethodna dva uzorka daju različite nalaze. U tom slučaju radi se superanaliza referentnog uzorka i to u nekoj od nezavisnih laboratorija. Rezultat superanalize je konačan i mjerodavan”, objašnjavaju u Upravi.

Podsjećamo, glavna veterinarska inspektorka Mirjana Drašković nedavno je uzdrmala javnost tvrdnjom da se na domaćem tržištu našla piletina iz Brazila zaražena salmonelom.

Kako je kazala, crnogorska veterinarska inspekcija salmonelu je u brazilskom pilećem mesu pronašla u novembru prošle godine, a ovih dana pošiljke salmonelom zaraženih pilećih filea u Brazil vraćaju Albanija i Hrvatska.

Uprava za inspekcijske poslove je ipak demantovala ove izjave, navodeći da je sva piletina na crnogorskom tržištu uvezena iz Brazila bezbjedna.

Radi provjere uvoza pilećeg mesa, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet koji se trenutno nalazi u fazi izviđaja, a iz Instituta za javno zdravlje građanima savjetuju dodatan oprez.

Dnevne novine

Portal Analitika