Društvo

U CG dopunski radilo 240 zdravstvenih radnika

Crnogorske zdravstvene ustanove u prva četiri mjeseca obe godine izdale su 240 saglasnosti za dopusnki rad svojim zaposlenima, odnosno 238 ljekara i dvije medicinske sestre, pišu Dnevne novine.
U CG dopunski radilo 240 zdravstvenih radnika
Portal AnalitikaIzvor

Najviše dozvola dao je Klinički centar, a podgorički, kolašinski i Dom zdravlja Andrijevica nijesu dali nijednu saglasnost.

Iz Ministarstva zdravlja je DN rečeno da je u KCCG i opštim bolnicama je zaposleno 168 ljudi, a 72 u domovima zdravlja.

“S obzirom na izmjene Pravilnika o dopunskom radu, direktor zdravstvene ustanove daje pisanu saglasnost za dopunski rad. Dodatni uslov za dobijanje saglasnosti za dopunski rad je da je može dobiti samo ljekar koji obavlja smjenski rad, dežurstvo i pripravnost, a registar saglasnosti vodi zdravstvena ustanova, elektronski ili u pisanoj formi”, pojasnili su iz Ministartsva zdravlja.

Ranije je, prije izmjena Pravilnika o dopunskom radu, kako su objasnili iz resora na čijem je čelu Kenan Hrapović, ministar davao saglasnost nakon mišljenja direktora zdravstvene ustanove i registar je vodilo Ministarstvo zdravlja, a takođe nije bio predviđen dodatni uslov da saglasnost za dopunski rad može dobiti samo ljekar koji obavlja smjenski rad, dežurstvo i pripravnost.

“U skladu sa članom 98 Zakona o zdravstvenoj zaštiti i članovima Pravilnika o bližim uslovima za obavljanje dopunskog rada zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika od početka godine do 25. aprila 2017. godine u Kliničkom centru izdato je 78 saglasnosti za dopunski rad ljekara u javnim zdravstvenim ustanovama i privatnim zdravstvenim ustanovama. Od 1. januara do 30. maja Opšta bolnica Kotor je izdala ukupno 17 saglasnosti za dopunski rad doktorima koji su zaposleni u toj zdravstvenoj ustanovi, OB “Danilo 1” Cetinje devet, OB Bijelo polje 11, barska opšta bolnica i JU Specijalna bolnica za psihijatriju “Dobrota” Kotor izdale su po sedam saglasnosti ljekarima za dopunski rad, pljevaljska i nikšićka bolnica po tri saglasnosti za dopunski rad”, kazali su DN iz Hrapovićevog resora.

Beranska bolnica, ističu iz Ministarstva, izdala je 21 saglasnost za dopunski rad ljekarima, a JZU specijalna bolnica “Brezovik” i Bolnica Risan po šest.

Od domova zdravlja najviše odobrenja za dopunski rad u ovoj godini, čak 18, izdao je Dom zdravlja Berane.

Slijede domovi zdravlja Budva i Bijelo polje sa po osam saglasnosti, te Kotor koji je odobrenje za dopunski rad izdao sedmorici ljekara i dvjema medicinskim sestrama.

“Domovi zdravlja Pljevlja i Tivat dalči su po šest saglasnosti, Herceg novi pet, a Nikšić četiri. Domovi zdravlja Cetinje, Plav i Rožaje izdali su po dvije saglasnosti, a mojkovački i danilovgradski som zdravlja po jednu.

Domovi zdravlja Kolašin, Andrijevica i Podgorica nisu izdali nijednu saglasnost”, zaključili su iz Ministarstva i dodali da u podgoričkom Domu zdravlja “nije bilo zahtjeva za dopunski rad zaposlenih”.

Dnevne novine

Portal Analitika