Politika

Do posla jedino uz potpis stranačkih šefova

Koalicioni sporazum o vršenju vlasti u Herceg Novom, koji su usaglasili šefovi lokalnih ogranaka Demokrata, DF-a, SNP-a, Novske liste i koalicije SDP-URA, predviđa isključivo partijsko zapošljavanje jer imenovanje bilo kojeg kadra u opštinskoj upravi nije moguće bez prethodne saglasnosti potpisnika sporazuma, piše današnja Pobjeda.
Do posla jedino uz potpis stranačkih šefova
Portal AnalitikaIzvor

Ta odredba stoji u tački 6 sporazuma o postizbornoj saradnji, koji objavljuje Pobjeda, a u kojem se decidno navodi da je za posao u hercegnovskoj javnoj upravi potrebna saglasnost šefova političkih grupacija koje predstavljau novu vlast u Herceg Novom.

– Postupak izbora, imenovanja ili postavljenja ostalih nosilaca javnih funkcija u opštini Herceg Novi, afirmišući institut javnog konkursa u izboru kadrovskih rješenja, realizovaće se u postupku i po proceduri propisanoj zakonom i Statutom opštine Herceg Novi, a uz saglasnost svih potpisnika koalicionog sporazuma – navodi se u članu 6. sporazuma.

Na prvom sastanku nakon izbora predstavnici nove vlasti kao ključnu stavku svog programa naveli su depolitizaciju javne uprave, što je prekršeno već na prvom koraku. Jer, jasno je: javni konkursi su samo fasada za partijsko zapošljavanje.

Sporazum koji je usaglašen 26. maja još nije potpisan, a predviđeno je da ga potpišu Stevan Katić iz Demokrata, Simonida Kordić iz DF-a, Savo Marić iz Novske liste, Danijela Đurović iz SNP-a i Dragan Šimrak iz koalicije SDP-URA.

Međutim, kako navodi izvor Pobjede iz Demokratskog fronta Herceg Novog, nosilac liste DF-a Simonida Kordić je faktički skrajnuta. Odluke o zapošljavanju donosiće se unutar trougla - Stevan Katić, Miloš Bigović, predsjednik SO, Boris Seferović, odbornik iz Noveiz Nove.

– Tri kuma imaće faktički uticaj na kadrovanje, jer će se pitati o svim kadrovskim rješenjima kompletne uprave – tvrdi izvor Pobjede iz hercegnovskog DF-a. 

Opširnije u Pobjedi...

Foto: Radio Jadran

Portal Analitika