Društvo

Ko je postavio kameru u Bloku 5?

Kamera na četvrtom spratu zgrade u Bloku 5, u Ulici vijenac kosovskih junaka 6, postavljena je nezakonito, saopšteno je Pobjedi iz Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.
Ko je postavio kameru u Bloku 5?
Portal AnalitikaIzvor

Više građana obratilo se proteklih dana našoj redakciji s molbom da se provjeri ko je postavio kameru za video-nadzor na zgradi u blizini Doma zdravlja.

Predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama Muhamed Đokaj kazao je za Pobjedu da od njih nije tražena saglasnost za postavljanje kamere na četvrtom spratu zgrade u Bloku pet.

– Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama nije upućen zahtjev za uvođenje video-nadzora u zgradi, na navedenoj adresi – saopštio je Đokaj.

Iz AZLP su podsjetili da je postavljanje video-nadzora u stambenim zgradama regulisano članom 38 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. On podrazumijeva da je za video-nadzor u stambenoj zgradi potrebna saglasnost skupštine etažnih vlasnika, u pisanoj formi.

– Saglasnost iz stava 2 ovog člana data je ako se za nju izjasne članovi skupštine vlasnika stambene zgrade, lamele ili ulaza kojima pripada više od 70 odsto vlasništva. Ne može se vršiti video-nadzor ulaza u stanove – naveli su iz Agencije za zaštitu ličnih podataka.  

Opširnije u Pobjedi...

 

Portal Analitika