Politika

Podignuta NATO zastava - Brajović: Članstvo za kvalitetniji život građana

Prioritetni zadatak Crne Gore je stalni progres i prosperitet crnogorskog društva, a članstvo u NATO zamah je ka većem stepenu vladavine prava, ekonomskom napretku i stvaranju boljih uslova za kvalitetniji život svih građana, ocijenio je predsjednik Skupštine, Ivan Brajović.
Podignuta NATO zastava - Brajović: Članstvo za kvalitetniji život građana
Portal AnalitikaIzvor

„Danas kada se crnogorska zastava zavijorila u Briselu među zastavama najmoćnijih zemalja svijeta, ova generacija političara ne osjeća ukus pobjede, već odgovornosti i zadovoljstva što se Crna Gora - poslije decenija izazova i nedoumica - vratila kući“, rekao je Brajović na svečanosti podizanja NATO i crnogorske zastave u Podgorici. 

Crna Gora se, kako je kazao, vratila onamo gdje je oduvijek pripadala - porodici progresivnih i demokratskih naroda.

Prema njegovim riječima, istorijska odluka koja je donijeta 28. aprila u Prijestonici, otvorila je Crnoj Gori vrata na kući koja počiva na čvrstim temeljima sigurnosti i prosperiteta. 

„U NATO - najmoćniju svjetsku Alijansu ne ulazimo gordo, već dostojanstveno, svjesni ko smo i što smo u današnjem svijetu - jedna kap u moru tehnoloških i civilizacijskih dostignuća, ali i velika istorijska rijeka koja od kralja Vladimira nepresušno teče, čime se ne mogu pohvaliti ni neke od najvećih sila“, naveo je Brajović.

On je kazao da su u posljednjem milenijumu nestajale imperije i civilizacije, rađale se i umirale revolucije i ideologije, ali nikakav vjetar istorijskih izazova i nedaća nije ugasio luču crnogorske slobode. „Ulaskom u NATO taj plamen će gorjeti vječno“.

vila-gorica

„U najmoćniji savez ulazimo podignute glave i ispružene ruke, a ne nikako puške i sablje. Ulazimo prijateljski i pozivamo na mir, a ne na sukobe. Ulazimo svjesni da nemamo vojne potencijale velikih sila, ali imamo tradiciju, mudrost i odlučnost da svoju slobodu čuvamo duže od milenijuma“, istakao je Brajović.

Crna Gora, kako je podsjetio, ima prvu štampariju kod Južnih Slovena čija su slova pretvorili u zrna, da bi danas i dobronamjernima i onima koji to nijesu rekli da mir, tolerancija i progres nemaju alternativu. 

„Crnogorci imaju na to pravo. Bili su uvijek na pravoj strani. Usudili su se biti trun u oku velikoj Vizantiji. Strijela u peti nepobjedivom Bonaparti. Mrena na oku Otomanskoj imepriji. I nož u srcu najvećoj pošasti čovječanstva – fašizmu“, rekao je Brajović.

Kako je naveo, i drugi su bili hrabri, ali je Crna Gora bila nepokolebljiva u namjeri da istraje na putu koji je doveo na trasu evroatlantskih integracija. 

„Cilj toga puta je današnji dan, ali je i start nove etape, jer nas očekuju izazovi priključenja Evropskoj uniji. Prioritetni zadatak je stalni progres i prosperitet crnogorskog društva. Članstvo u NATO zamah je ka većem stepenu vladavine prava, ekonomskom napretku i stvaranju boljih uslova za kvalitetniji život svih građana Crne Gore“, naglasio je Brajović. 

Svjesni su, kako je dodao, da je poslije svih izazova i velikih datuma, među kojima su 21. maj 2006. i 5. jun 2017, sačuvana država - Crna Gora zemlja različitosti. 

„Različitosti koje grade jedinstveni crnogorski građanski identitet suživota i sinergije nacija, vjera i kultura. To je jedina pobjeda koju osjećam i na koju sam ponosan danas kad u zdanju NATO-a Crna Gora zauzima svoje istorijsko mjesto između Luksemburga i Holandije“, kazao je Brajović.

On je ocijenio da je to je domet, a ne pobjeda većinske Crne Gore. 

„Ovo je početak moderne Crne Gore koja će sada biti putokaz mnogima kako uspjeti prevazići sebe i druge. Prevazići podjele mogućnostima i pravim izborima. A NATO je pravi izbor“, smatra Brajović.

Poručio je da se večeras slavi, a da je već sjutra novi dan i velika obaveza prema svom narodu i prema svim narodima na planeti. 

„Želim da današnja i buduća Crna Gora u najmoćnijem vojnom savezu ikada stvorenom, prije nego digne ruku i odluči, ne zaboravi riječi jednog mudrog Crnogorca: Čojstvo je braniti drugoga od sebe, a junaštvo braniti sebe od drugoga! U to ime, svijetu i Crnoj Gori čestitam članstvo u NATO“, zaključio je Brajović. 

 

 </p>

Uskoro opširnije...

Portal Analitika