Politika

Vujanović: Opozicija da se vrati u parlament

Upitan da li sada kada je Crna Gora članica Alijanse i kada je to pitanje riješeno postoji mogućnost da se ostvari pomirenje između opozicije i vlasti i da li je vrijeme za kompromis i uspostavljanje redovnog rada u parlamentu, Vujanović je odgovorio da misli da je članstvo u Alijansu novi podsticaj za komunikaciju.
Vujanović: Opozicija da se vrati u parlament
Portal AnalitikaIzvor

„Spremni smo da uradimo sve da pokažemo da je to najbolji način da imamo adekvatan niuvo političkog života“, rekao je Vujanović novinarima uoči podizanja crnogorske zastave u sjedištu NATO-a u Briselu.

On, kako je kazao, očekuje da će opozicija prihvatiti ovu novu poziciju.

„Pozivam ih da dođu u parlament i da budu zajedno u ostvarivanjima svih uspjeha Crne Gore“, poručio je Vujanović.

Nakon podizanja zastave Crne Gore, Vujanović je kazao da će se ona ponosno vijoriti na jarbolu u sjedištu NATO-a kao simbol sigurne i prosperitetne budućnosti Crne Gore, koja sada i zvanično pripada evroatlantskoj porodici. Vujanović je dodao da je danas sve u znaku budućnosti, ''svjetlije budućnosti koja Crna Gora čeka. Zato istoriju neću pominjati, osim što ću reći da je danas nesumnjivo istorijski dan za Crnu Goru''.
 
''Još od 2006, od kada je nezavisna Crna Gora ponovo na mapi Evrope, radili smo posvećeno na ispunjenju ovog cilja. Suočavali smo se sa mnogim izazovima, teškim i ponekad bolnim odlukama i reformama. Težak rad i zalaganje se uvijek adekvatno vrednuju. Savladali smo mnoge prepreke i u ovom procesu postali bolja država i društvo. Budite ubijeđeni da ćemo nastaviti da radimo da bi bili još bolji. Ovo nije kraj već početak nove Crne Gore. Države koja će nastaviti da slijedi svoje opredjeljenje ka Evropskoj uniji, za bolje društvo i napredak za dobro građana. Države koja će biti stabilnija i sigurnija. Koja je dobila novu šansu da iskoristi svoje potencijale za dobrobit svojih gradjana, sa više mogućnosti za ekonomski razvoj. Država koja će i dalje biti iskren, dobar susjed i primjer kako u izazovnom okruženju doprinijeti stabilnosti u našem regionu. Država koja će koristeći svoje pune kapacitete i mogućnosti da odgovori izazovima sa kojima se suočava Alijansa, Evropa i svijet'', istakao je Vujanović.
 
On je dodao da saveznik na koga možete da se oslonite. Saveznik koji može da računa na vas.
 
''Ovaj dan je značaj ne samo za nas, već i za region u kome živimo. Još jedna država Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope se priključuje najjačem vojno-političkom Savezu, doprinoseći miru i stabilnostina na jugu Evrope. Članstvom Crne Gore u NATO, sjeverna obala Sredozemlja od Turske do Portugalije postaje dio evroatlantske zajednice. Danas je potvrđena jedna od najuspješnijih politika NATO-a – politika otvorenih vrata. Time se šalje jasna poruka da je perspektivna članstva aktivna i da se težak rad nagrađuje. Danas ne bismo bili ovdje da nije bilo neumornog zalaganja ljudi iz svih sfera društva koju su timski i posvećeno radili, vjerujući u našu evroatlantsku perspektivu. Danas su  sa nama ovdje raniji Predsjednik Vlade Milo Đukanović i aktuelni i raniji ministri vanjskih poslova i odbrane kojima upućujem izraze poštovanja i zahvalnosti. Takođe, ne bismo danas bili ovdje bez naših saveznika. Koristim priliku da, u ime Crne Gore, zahvalim na podršci i pomoći koju smo u kontinuitetu dobijali. Želim da zahvalim NATO-u i generalnom sekretaru Jensu Stoltenbergu na njegovoj snažnoj podršci, savjetima i iskrenom prijateljstvu, koja odslikava njegovu viziju i važnosti politike otvorenih vrata i stabilnosti našeg regiona. Zahvaljujem članicama iz regiona koji su se naše uspjehe doživljavali kao svoje – Sloveniji, koja je bila četiri godine kontakt država NATO-a za Crnu Goru.  Takođe, Hrvatskoj i Albaniji. Posebno se zahvaljujemo i Mađarskoj, posljednjoj kontakt državi NATO-a za Crnu Goru'', zaključio je Vujanović.

 </p>

Portal Analitika