Politika

Krivokapić: Kriza paralisala politički sistem

Promjena vlasti u Crnoj Gori jedino se može voditi kroz političku agendu koja će učiniti nespornim Ustavna određenja nezavisne, građanske i evroatlantske države koja poštuje preuzete međunarodne obaveze, ocijenio je lider Socijaldemokratske partije (SDP), Ranko Krivokapić.
Krivokapić: Kriza paralisala politički sistem
Portal AnalitikaIzvor

On je danas sa ambasadorom Hrvatske u Podgorici, Veselkom Grubišićem razgovarao o političkoj situaciji u Crnoj Gori nakon finalizacije procesa učlanjenja u NATO.

Krivokapić je, kako je saopšteno iz SDP-a, prenio Grubišiću stavove te stranke o uzrocima aktuelne sistemske krize koja je "paralisala politički sistem".

"A zemlju dovela u pogubno ekonomsko-socijalno stanje koje ide ka ozbiljnoj dužničkoj krizi i slomu javnih finansija", kaže se u saopštenju.

Krivokapić je naglasio da aktuelna vlast nema ni politički ni ekonomski odgovor na sistemsku krizu.

"U političkoj sferi imamo devastiran parlament i zarobljene institucije koje funkcionišu kao partijski servis Demokratske partije socijalista (DPS), dok su u ekonomsko-socijalnom dijelu na sceni dalji udari na životni standard građana i zaštitnički odnos prema tajkunima bliskim vrhu DPS-a", naveo je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, u dijelu borbe protiv korupcije i kriminala "imamo epidemiju zastare predmeta kao i odsustvo epiloga brojnih afera i skandala sa štetama koje se mjere stotinama miliona EUR, čiji su akteri u vrhu ili oko vlasti".

Krivokapić je naglasio da Crna Gora nakon NATO članstva ulazi u novu političku fazu.

"Pa je zato SDP svojim Manifestom za okupljanje progresivnih snaga ponudio jasan smjer kretanja političke alternative u cilju demokratske promjene vlasti", kazao je Krivokapić.

On je rekao da SDP-ov Manifest predviđa da se proces promjene vlasti jedino može voditi kroz političku agendu koja će učiniti nespornim Ustavna određenja nezavisne, građanske i evroatlantske Crne Gore koja poštuje svoje preuzete međunarodne obaveze. 

"Za nas su to bazični i nepregovorljivi uslovi na kojima će SDP graditi politička partnerstva u novoj Vladi nakon promjene vlasti“, rekao je Krivokapić.

On je dodao da politička alternativa postojećoj autokratiji mora biti jasno profilisana na tim bazičnim principima. 

„Svaki drugi pristup koji ove principe dovodi u pitanje u stvari održava status kvo i prepreka je neophodnim političkim promjenama u Crnoj Gori“, smatra Krivokapić. 

On je, kako je saopšteno, zahvalio Grubišiću na partnerskom odnosu i pomoći koju je Hrvatska pružala Crnoj Gori posebno u oblasti evropskih i evroatlantskih integracija.

Portal Analitika