Društvo

Značaj rezultata straživanja na projektu CoRE za JP Morsko dobro

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore danas je učestvovalo na Info radionici koja je za cilj imala predstavljanje opreme koju su Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore (ZHMS), Hrvatski hidrografski institut iz Splita (HHI) i Sveučilište u Dubrovniku – Institut za more i priobalje (IMP) obezbijedili sredstvima EU/IPA projekta „CoRE“.
Značaj rezultata straživanja na projektu CoRE za JP Morsko dobro
Portal AnalitikaIzvor

Radionica su otvorili mr Luka Mitrović, direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore i Vinka Kolić, direktorica Hrvatskog hidrografskog instituta. Oni su, ovom prilikom, potpisali Sporazum o razmjeni podataka između ZHMS i HHI, a učesnike radionice informisali o performansama nove opreme i podacima koje ta oprema može da proizvede.

U pitanju je sljedeća oprema u vrijednosti većoj od 250.000,00 eura: - Side Scan Sonar (HHI); - Multibeam Echosounder (ZHMS); - Multi-parameter probe (IMP). Projekat „CoRE“ je EU/IPA projekat iz komponente II, mjera 1.1. Zajedničke mjere za zaštitu životne sredine, prirode i kulturne baštine.

Opšti cilj projekta je doprinos poboljšanju ukupne zaštite i očuvanja istočnog dijela Jadrana, dok su specifični ciljevi izrada nove nautičke karte sa ažuriranim hidrografskim mjerenjima i preporukama na osnovu ovih istraživanja, a koji se odnose na promjene obalne linije u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori, pod uticajem obalnih procesa kao što su erozije i jačine udara talasa, te edukacija i informisanje svih subjekata uključenih u projekat, kao i kranjih korisnika o karakteristikama morskog dobra (sa naglaskom na obali) i održivoj litoralizaciji u rekograničnom području.

Javno preduzeće na radionici je učestvovalo prezentacijom na temu Značaj podatakarezultata istraživanja na projektu CoRE za JP Morsko dobro.

Cilj učešća Javnog preduzeća u ovom projektu je je da obezbjedi dostupnost i razmjenu podataka za potrebe zaštite i očuvanja obale, raspolaganje podacima dobijenih projektom i ostalih poslova u okviru redovne saradnje Javnog preduzeća i ZHMS. Okrugli sto na kome će se prezentovati podaci dobijeni mjerenjima u prethodnom periodu (trenutno u fazi obrade) planira se za kraj septembra.

Portal Analitika