NATO

ZAVIJORILA SE CRNOGORSKA ZASTAVA - Stoltenberg: Od danas imate 28 pravih prijatelja!

U Briselu se nešto nakon 15 sati zavijorila crnogorska zastava ispred sjedišta NATO-a.
ZAVIJORILA SE CRNOGORSKA ZASTAVA - Stoltenberg: Od danas imate 28 pravih prijatelja!
Portal AnalitikaIzvor

Od danas smo i zvanično dio najjačeg vojnog saveza i bićemo za stolom sa 28 najjačih zemalja svijeta i ravnopravno odlučivati o svim pitanjima koja se nađu na stolu. Naš glas će se čuti i biće podjednako važan kao glas bilo koje druge članice.

Briselom je odjekivala crnogorska himna dok se podizala crnogorska zastava koja će stajati rame uz rame sa zastavom Njemačke, SAD i ostalih zemalja članica.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da je Crna Gora prešla veliki put da bi se našla na mjestu na kojem se danas nalazi.

''Crna Gora je prešla veliki put reformi da bi bila ovdje. Svega 11 godina od sticanja nezavisnosti vaša zemlja je postala dio najjačeg vojnog saveza. Ja pozdravljam vašu posvećenost. Zaslužili ste mjesto za našim stolom. Od danas će se vaša zastava vijoriti zajedno sa našima i od danas ćete imati 28 zemalja koje će vam priskočiti u pomoć kad god vam bude trebalo. Od danas imate 28 prijatelja koji će vam uvijek priskočiti u pomoć'' - poručio je Jens Stoltenberg.

2017-06-07-brisel-nato-ceremonija-podizanja-crnogorske-zastave-foto-12

"Siguran sam da će Crna Gora biti pouzdana članica NATO-a", kazao je predsjednik Filip Vujanović u Briselu.

„Crna Gora je, samo 10 godina nakon obnove nezavisnosti, zahvaljući napornom radu i posvećenosti reformama, postala članica NATO“, rekao je Vujanović novinarima uoči podizanja crnogorske zastave u sjedištu NATO-a u Briselu.

Predsjednik je dodao da će budućnost Crne Gore, članstvom u NATO, donositi odluke o najvažnijim pitanjima u okviru najjačeg, najorganizovanijeg i najefikasnijeg saveza u istoriji čovječanstva.

„Zahvalni smo NATO-u na organizovanju današnje izuzetne ceremonije, koja predstavlja zajednički uspjeh i za Alijansu, i za Crnu Goru“, naveo je Vujanović.

Crna Gora će, dodao je, nastaviti da doprinosi ispunjavanju ključnih ciljeva NATO ali i poštovanju vrijednosti koje on baštini.

2017-06-07-brisel-nato-ceremonija-podizanja-crnogorske-zastave-foto-39

„NATO i dalje predstavlja svetionik nade za sve one koji su spremni da ispune standarde i dijele vrijednosti Alijanse“, kazao je.

„Siguran sam da će Crna Gora biti pouzdana članica NATO-a“, dodao je Vujanović.

Čestitam crnogorskom narodu i predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću na svemu što ste postigli, kazao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg danas u Briselu.

"Od osnivanja NATO, uvijek smo čuvali naša vrata otvorenima za one koji dijele naše vrijednosti a koji mogu doprinijeti našoj bezbjednosti. Prijem Crne Gore šalje poruku drugim zemljama koje traže članstvo: ako zemlja putujem putem reformi, prihvata demokratiju i vladavinu prava i dokazuje da je vooljna i sposobna da doprinese našoj kolektivnoj odbrani, dijeli odgovornosti ali i nagrade, onda se i ona može priključiti Alijansi", kazao je Stoltenberg i društvu Vujanovića. 

Zastava Crne Gore biće danas podignuta ispred sjedništa NATO u Brisel, dva dana nakon prijema u Alijansu.

Svečanosti će prisustvovati osim Vujanovića, premijer Duško Marković i sadašnji i bivši ministri vanjskih poslova i odbrane koji su učestvovali u procesu integracija.

 </p>

Portal Analitika