Region

Haradinaj traži izvinjenje Vučića i Dačića Albancima

Bivši komandant OVK i kandidat za premijera Kosova Ramuš Haradinaj, kojeg Srbija potražuje zbog ratnih zločina nad civilima na Kosovu, smatra da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i potpredsjednik vlade Ivica Dačić treba da se izvine Albancima.
Haradinaj traži izvinjenje Vučića i Dačića Albancima
Portal AnalitikaIzvor

Haradinaj, koji je u kampanji uoči vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, predsjednika Vučića i potpredsjednika vlade Dačića naziva "učenicima" Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja i dodaje da je izvinjenja "prva akcija" koju od njih očekuje.

Haradinaj je to rekao u predizbornom intervjuu za Dojče vele na albanskom jeziku, upitan kako zamišlja susret sa Vučićem i Dačićem i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Govoreći o uspostavljanju Zajednice srpskih opština, što je predviđeno Briselskim sporazumom, a što Priština odbija da realizuje, Haradinaj je rekao da taj sporazum u tom dijelu nije moguće sprovesti.

Kao razlog je naveo to da je kosovski Ustavni sud saopštio da formiranje ZSO nije u duhu kosovskog ustava.

On stoga smatra da se Priština mora disciplinovati i, kako je rekao, implementirati Ustav Kosova.

Upitan o vojsci tzv. Kosova, on je kazao da Priština ne trguje svojim ovlašćenjima, te dodao da je formiranje oružanih snaga ustavno pravo Kosova.

Tanjug

Portal Analitika