Društvo

Delegacija češkog Senata u posjeti Ministarstvu odbrane

Državni sekretar Ministarstva odbrane Crne Gore Slobodan Filipović i direktor Direktorata za politiku odbrane Ivica Ivanović sastali su se danas sa osmočlanom delegacijom Senata Parlamenta Republike Češke, koju čine poslanici Odbora za poslove EU i Odbora za vanjske poslove, odbranu i bezbjednost.
Delegacija češkog Senata u posjeti Ministarstvu odbrane
Portal AnalitikaIzvor

Senator Václav Hampl, predsjednik Odbora za EU, uputio je čestitke predstavnicima Ministarstvu odbrane Crne Gore na izuzetnom doprinosu u ostvarivanju spoljnopolitčkih prioriteta Crne Gore kao što je članstvo u NATO i naglasio da to ne donosi dobrobit samo za našu zemlju, već i za cjelokupnu evropsku zajednicu. Apostrofirao je i da je Crna Gora viđena kao faktor stabilnosti na Balkanu i istakao uvjerenje da će naša zemlja uskoro postati i punopravna članica EU, što Republika Češka bezrezervno podržava.

Sekretar Filipović je saopštio da je postignuti uspjeh rezultat višegodišnjeg istrajnog rada na reformisanju i osavremenjavanju crnogorskog sistema bezbjednosti i odbrane, te da je uspješan rezultat postignut i uz pomoć i podršku zemalja NATO i EU. Naglasio je da će se Crna Gora zalagati za očuvanje mira i stabilnosti u regionu, kao i na promovisanju politike otvorenih vrata NATO. On je istakao i da je budućnost regiona u zajednici evropskih zemalja i NATO.

Direktor Ivanović je informisao senatore o strateškim planovima razvoja Ministarstva odbrane Crne Gore, učešću crnogorske Vojske u međunarodnim misijama i operacijama, ističući namjeru intenziviranja saradnje u oblasti odbrane sa Republikom Češkom, koja će prvenstveno biti sprovedena kroz realizaciju aktivnosti iz Plana bilateralne saradnje za 2018. godinu, koji je u pripremi.

 

U sastavu češke delegacije, pored senatora Hampla, bili su senator Jaroslav Doubrava, zamjenik predsjednika Odbora senátor Vladimír Plaček, zamjenik predsjednika Odbora, senator Libor Michálek, član Odbora, senator František Bublan, predsjednik Odbora za vanjske poslove, odbranu i bezbjednost, senator Tomáš Jirsa, zamjenik predsjednika Odbora, senator Zdeněk Brož, zamjenik predsjednika Odbora, senator Lubomír Franc, član Odbora.

 

Portal Analitika