Kultura

CETINJE: Otvorena izložba “Magični svijet Viktora Vazarelija”

Izložba “Magični svijet Viktora Vazarelija”, otvorena je u Ministarstvu kuture, na Cetinju.
CETINJE: Otvorena izložba “Magični svijet Viktora Vazarelija”
Portal AnalitikaIzvor

Na otvaranju izložbe su govorili Dragica Milić, generalna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture i Čaba Feleđhazi, NATO kontakt diplomata, II sekretar u Ambasadi Mađarske.

“Ministarstvo kulture je sa zadovoljstvom prihvatilo inicijativu Ambasade Republike Mađarske da upriličimo izložbu Viktora Vazarelija, jednog od najznačajnijih mađarskih umjetnika, čije je djelo, na poseban način, obilježilo likovnu umjetnost XX vijeka,” istakla je generalna direktorica Milić.

Ona je dodala i da je: “Viktor Vazareli je utemeljivač op arta, umjetničkog pravca koji optičke fenomene stavlja u umjetnički kontekst. Njegova istraživanja i igre bojom i svjetlošću, preplitanje i zakrivljenost linija i pruga, crno-bijeli kontrasti, interakcija oblika i boje, uvode nas u čudesni svijet optičkih iluzija, ostavljajući utisak pokretnih slika i trodimenzionalnih prostora.”

Čaba Feleđhazi, sekretar u Ambasadi Mađarske. je rekao kako: “Ovaj događaj predstavlja korak dalje u odličnim bilateralnim odnosima Crne Gore i Mađarske, ne samo u političkom ili ekonomskom smislu, već i u oblasti kulturne saradnje.”

Feleđhazi je, govoreći o umjetniku i njegovom djelu dodao i to da je: “Victor Vasarely bio veliki umjetnik, čiji je rad imao značajan uticaj na likovnu umjetnost 20. vijeka. Rođen je u Mađarskoj, poznati umjetnik je postao u Francuskoj, ali se uvijek izjašnjavao kao Mađar. Bio je inovator, pravi vizionar, koji je smatrao da umjetnost pripada svima. Njegov san je bio da svakodnevne prostorije života postanu obojene, i da konačno se formira tzv. „šareni grad“. Divio se muzici, jer je vjerovao da su njegovi radovi slični muzičkim kompozicijama. Takođe je vjerovao da boje i oblici ne samo proširuju dimenzije i stvaraju optičke forme, već odgovaraju muzičkim notama.”

Izložbu prati katalog u kojem je, u uvodnom tekstu Janko Ljumović, ministar kulture,  zapisao: “Prave vrijednosti međunarodne saradnje, koja je među najvažnijim prioritetima crnogorske kulturne politike, upravo se reflektuju kroz izložbe autora poput Vazarelija, koji je imao veliki uticaj na razvoj umjetnosti XX vijeka.”

Izložba će, kako je saopšteno iz Ministasrtva kulture, na Cetinju biti otvorena do 19. juna. Nakon toga će biti predstavljena u Baru, u okviru 30. Festivala „Barski ljetopis” 21. juna i na kraju u Podgorici, u Centru savremene umjetnosti Crne Gore od 11. jula do kraja tog mjeseca.

Portal Analitika