Politika

Crnogorski pokret: Neka SPC svoja mešetarenja obavlja van Crne Gore

„Država Crna Gora ne smije više nikada biti korišćena za rješavanje sporova drugih na način da bude involvirana u međunacionalne razmirice u regionu“, navodi se u saopštenju Crnogorskog pokreta koje objavljujemo u cjelini.
Crnogorski pokret: Neka SPC svoja mešetarenja obavlja van Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

„Najavljeno održavanje sastanka (petog) mješovite Komisije SPC i Katoličke crkve o ulozi kardinala Alojzija Stepinca u Drugom svjetskom ratu, 7. i 8. juna u Podgorici, je još jedan prljavi pokušaj SPC da Crnu Goru uvuče u svoje mračne obračune sa drugim narodima i vjerama na prostoru bivše države. Nije mala uloga SPC u događanjima devedesetih godina prošlog stoljeća, raspirivanjem nacionalne mržnje u Crnoj Gori prema nama susjednim narodima i uvlačenjem Crne Gore i Crnogoraca u krvave imperijalne ambicije Beograda. Ovaj put im se mora nedvosmileno reći da svoje nečasne rabote i mešetarenja obavljaju van teritorije Crne Gore.

Grotesktno zvuči da vjerska institucija iz Beograda, koja je kanonizovala ratne zločince, koljače, poštovaoca Adolfa Hitlera i Dimitrija Ljotića, antisemite, drugima drži moralne predike za beatifikaciju svojih velikodostojnika. Ali to nije problem kojim ćemo se mi baviti. Ono što je nama važno kao Pokretu i onima koji dijele naše stavove i koje, na neki način, zastupamo, jeste da svoje razmirice, sukobljenosti rješavaju van teritorije Crne Gore. Očigledno je da SPC pokušava da svojim subverzivnim djelovanjem u Crnoj Gori utiče na njenu budućnost, naročito u svijetlu jasnog opredjeljenja Crne Gore da izađe iz kola opskurantnih i anahronih ideologija, čiji je korifej SPC, i postane dio civilizovanog i naprednog svijeta. I ovaj nečasni pokušaj uvlačenja Crne Gore u njene obračune sa drugima samo potvrđuje da SPC neće prestati da mešetari po Crnoj Gori, te je krajnje vrijeme da se vrati u proceduru Nacrt zakona o slobodi vjeroispovjesti, kojim bi se jednom za svagda riješila imovinska pitanja, pitanja djelovanja vjerskih zajednica i riješio pravni i svaki drugi status SPC u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju Crnogorskog pokreta.

 

Portal Analitika