Svijet

Koalicija napala Asadove snage

Napad je uslijedio nakon što su snage koje podržavaju sirijskog predsjednika ušle u oblast nedaleko od baze koalicije na jugu Sirije.
Koalicija napala Asadove snage
Portal AnalitikaIzvor

Međunarodna koalicija protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant, predvođena SAD-om, napala je snage bliske sirijskoj Vladi koje su se približile bazi gdje specijalci koalicije obučavaju pobunjenike.

U saopštenju Pentagona se kaže da se napad dogodio pošto su snage koje podržavaju sirijskog predsjednika Bašara al-Asada ušle u oblast nedaleko od baze koalicije na jugu Sirije s tenkovima, artiljerijom, protivazdušnim oružjem, drugim vozilima i više od 60 vojnika.

Takođe se navodi da su snage bliske Asadu ignorisale nekoliko upozorenja koalicije, prenosi AP.

Avioni koalicije prethodno su 18. maja napali konvoj Asadovih snaga koji se kretao ka bazi At-Tanf, u demilitariziranoj zoni.

Početak napada na Raku

Sirijski pobunjenici koje podržava SAD u borbi protiv ISIL-a u utorak su objavili početak napada na Raku, neslužbenu sirijsku prijestonicu te oružane grupe.

Napad na Raku stvoriće dodatni pritisak na samoprozvani kalifat gupe kojoj prijeti poraz u drugom najvećem iračkom gradu Mosulu i koja se povlači širom Sirije.

Sirijske demokratske snage, savez kurdskih i arapskih snaga koje podržava koalicija koju predvodi SAD, naveo je da će kontrolu nad tim gradom nakon borbi predati civilnom vijeću, što je metoda već viđena u područjima u kojima su njihove jedinice odnijele vojnu pobjedu.

Portparol koalicije pod vođstvom SAD-a nedavno je kazao da je savez kurdskih i arapskih boraca zauzeo 350 kvadratnih kilometara u provinciji Raka te su na taj način stegli "omču" oko glavne baze grupe ISIL.

 

Portal Analitika