Kultura

Održano predavanje “Čudo Apoxiomena, antičke grčke skulpture”

Ministarstvo kulture je, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić”, organizovalo predavanje o pronalasku, restauraciji i konzervaciji bronzane grčke skuplture Apoxiomen.
Održano predavanje “Čudo Apoxiomena, antičke grčke skulpture”
Portal AnalitikaIzvor

Na predavanju su govorili Miljenko Domjan, predsjednik Hrvatskog vijeća za kulturna dobra i Bruno Diklić, šef Odjeljenja za graditeljsku baštinu, krajolik i prostorno planske mjere zaštite Ministarstva kulture Republike Hrvatske,

Prisutnima se obratio i Aleksandar Dajković, generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture.

„Koristeći simbolično značenje ove skulpture od bronze, izuzetne umjetničke izrade i kulturno-istorijske vrijednosti, iz II ili I vijeka prije nove ere, i njegovog otkrića sa svim preduzetim mjerama zaštite i prezentacije, izražavam uvjerenje da je pred nama vrijeme intezivnijih aktivnosti u oblasti konzervacije, zaštite kulturne baštine i njenog održivog korišćenja,“ rekao je generalni direktor Dajković. On je dodao i da je „ovaj događaj samo dio uspješne saradnje Crne Gore i Republike Hrvatske, koja počiva na Sporazumu u oblasti kulture, kojeg su naše vlade, potpisale 2008. godine i Memorandumu o saradnji u oblasti zaštite i očuvanja podvodne kulturne baštine za period 2017 – 2020, koji je potpisan u januaru 2017. godine.

U okviru predavanja, stručnjaci iz oblasti zaštite i očuvanja kulturne baštine imali su priliku da se upoznaju sa tehnikama konzervacije primijenjenim na bronzanoj statui Apoxiomena, nađenoj 1996, a izronjenoj 1999. godine.

Prisutnima je prezentovana i kopija statue Apoxiomena, ali i savremeni način muzeološke prezentacije dobra čiji je original, nakon sprovođenja konzervatorskih radova, izložen u, za tu svrhu osnovanom, Muzeju Apoksiomena  u palati Kvarner u Malom Lošinju.

Hrvatskom restauratorskom zavodu je 2007. godine dodijeljena nagrada Europa Nostra, za sprovođenje konzervatorskih radova na statui, čiji je original, prije smiještanja u Muzeju u Lošinju, prezentovan svjetskoj javnosti kroz izložbe u Firenci, Parizu, Londonu i Los Anđelesu.

Skuplturu Apoxiomena je pronašao belgijski turista, roneći kraj ostrva Mali Lošinj, nakon čega su ronioci Specijalne policije i stručnjaci Ministarstva kulture i Arheološkog muzeja u Zadru, izronili su kip 1999. godine, kada počinje njegova restauracija.

Ovaj događaj je dio aktivnosti koje institucije Crne Gore i Republike Hrvatske sprovode na osnovu potpisanog Memoranduma o saradnji u oblasti zaštite i očuvanja podvodne kulturne baštine.

Portal Analitika