Crna hronika

Još nije potvrđena optužnica protiv Mandića i Kneževića

Viši sud je potvrdio je optužnicu koju je Specijalno tužilaštvo podnijelo protiv lidera Demokratskog fronta u slučaju “državni udar”, objavio je Dan, pozivajućo se na izvore iz Višeg suda. Međutim, podgorički radio Antena M javio je da Viši sud nije potvrdio optužnicu. Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević, kazao je Portalu Analitika da nijesu dobili obavještenje o potvrđivanju optužnice. "Nijesmo dobili obavještenje", kratko nam je rekao Knežević.
Još nije potvrđena optužnica protiv Mandića i Kneževića
Portal AnalitikaIzvor

Vijeće Višeg suda u Podgorici, ipak, nije potvrdilo optužnicu koju je Specijalno tužilaštvo podnijelo protiv lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića, u slučaju "državni udar", saznaje Antena M.

Time je demantovan dnevni list "Dan" koji je takođe naveo da su se stekli uslovi da se zakaže suđenje.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva, osim lidera DF-a Andrije Mandića i Milana Kneževića, Mandićevog vozača Mihaila Čađenovića, obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana Edvard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi se posebno.

Prema optužnici, 16. oktobra prošle godine u Crnoj Gori je spriječen državni udar.

Odbrana okrivljenih u slučaju “državni udar” ocijenila je da je optužnica neutemeljena i paušalna i da je treba vratiti SDT-u na dopunu, radi boljeg razumijevanja dokaza, dok je dio njih zahtijevao potpuno isključivanje iz postupka zbog nepostojanja dokaza.

Posebno spornim je ocijenjeno to što je optužnica zasnovana na iskazu svjedoka-saradnika tužilaštva Saše Sinđelića. Njegov iskaz, kako tvrdi odbrana, u potpunosti su srušili Bezbjednosnoinformativna agencija (BIA) i MUP Srbije.

Branilac Milana Kneževića, advokat Miroje Jovanović dostavio je sudu dokumenta MUP-a Srbije i BIA-e, koja, kako kaže, potvrđuju da Aleksandar Sinđelić nije napuštao Srbiju od 1. januara do 23. oktobra prošle godine.

Sa druge strane, kako se navodi u optužnici, utvrđeno je da je Šišmakov osnovao kriminalnu organizaciju zajedno sa Popov Vladimirom, te da su u cilju realizacije kriminalnog plana davali uputstva i naredbe članovima organizacije u pravcu izvršenja krivičnih djela koja su predmet optužnice.

“Nakon sastanka sa Sinđelić Sašom u Moskvi, na kome je Šišmakov iznio kriminalni plan, Šišmakov i Popov su došli u Srbiju radi realizacije kriminalnog plana, te se smjestili u različite hotele, u Beogradu, gdje su boravili do 21. oktobra 2016. godine, a što se utvrđuje iz provjera prelaska državne granice za Šišmakova i Popova, te dokumentacije o boravku okrivljenih Šišmakova i Popova”, stoji u optužnici.

 

Portal Analitika