Politika

Stručnjaci: Moskva će nastaviti sa pritiscima

Realno je očekivati da će Rusija nastaviti sa veoma kritičnim odnosom prema Crnoj Gori zbog njenog članstva u NATO-u, da će i ubuduće preduzimati mjere obeshrabrivanja ekonomske i političke saradnje, a pružati podršku dijelu opozicije i snagama koje su joj naklonjene – kazao je za Pobjedu Branko Lukovac, bivši ministar inostranih poslova.
Stručnjaci: Moskva će nastaviti sa pritiscima
Portal AnalitikaIzvor

Lukovac procjenjuje da će se, ipak, vremenom „prihvatiti nova realnost, pa će se taj odnos mijenjati, uz postepeno obnavljanje političkih i ekonomskih odnosa“. Rusija je, kao svojevrsni odgovor na crnogorsko članstvo u NATO, poslala Crnoj Gori prijeteće poruke. Daleko od diplomatskog jezika, Moskva je poručila Podgorici „da ostavlja sebi pravo da odgovori na neprijateljsku politiku i preduzme recipročne mjere“, da „nastavak antiruske histerije u Crnoj Gori izaziva samo žaljenje“, te da je „odgovornost za nastalu situaciju u potpunosti na crnogorskoj strani“.

Rusija nije gubila vrijeme - prva kontramjera crnogorskom članstvu u NATO najavljena je već juče - biće revidiran program saradnje sa Crnom Gorom, prije svega u vojnotehničkoj sferi. Sankcije Rusije prema našoj državi nijesu novost. U okviru mjera kojima kažnjava Crnu Goru jer se priključila sankcijama EU, je i deportacija Miodraga Vukovića, poslanika DPS-a, sa moskovskog aerodroma kao persone non grata. U aprilu je zabranjen uvoz vina Plantaža, a odavno traje kampanja ruskih medija protiv naše države. – Negativan i veoma oštar, pa i prijeteći stav Rusije prema opredjeljenju i okončanju postupka učlanjenja Crne Gore u NATO, rezultat je protivljenja Rusije širenju NATO-a, jer ga smatra neprijateljskom alijansom. Sa druge strane, Rusija je strateški procjenjivala da je Crna Gora dio njene sfere uticaja i interesa na Balkanu, oslanjajući se na viševjekovne veze, bliskost kultura i religija, pa i stepen involviranosti u privredi i društvu Crne Gore – kazao je Lukovac.

Prema njegovim riječima, mjere restrikcija - ulaska na teritoriju Rusije, uvoza robe iz Crne Gore, zastrašivanja i obeshrabrivanja turista iz Rusije da idu u Crnu Goru, te dekuražiranja ekonomske i političke saradnje - uslijedile su nakon što se Crna Gora priključila sankcijama EU, zbog njene politike prema Ukrajini. – Nadležni organi su na protivmjere morali računati kada su odlučivali o pridruživanju sankcijama – kazao je Lukovac, dodajući da „Crna Gora treba da se, u svom reagovanju, suzdržava od teških i uvredljivih kvalifikacija, te da se i ubuduće zalaže za nastavak tradicionalnih i uzajamno korisnih, prijateljskih odnosa sa Rusijom“.

Predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović kaže za Pobjedu da se, nakon što je Crna Gora postala članica Alijanse, „ništa neće promijeniti“, već će Rusija „nastaviti proces destabilizacije“. – Izvjesno je da na tom zadatku možemo očekivati ne samo Ruse, već, bojim se, i Tursku, jer su se u posljednje vrijeme Rusija i Turska itekako dobro zbližile. Kako i koliko, ostaje nam da vidimo. Siguran sam, međutim, da će pristupanje Crne Gore u NATO ublažiti mnoge opasnosti. Mi više nijesmo na meniju nego sjedimo za stolom i to je velika razlika za malu zemlju – rekao je Radulović. On je dodao da naša država prema Rusiji treba da postupa „strpljivo i mudro kao do sada“, te da „ne proizvodi nove neprijatelje“.

Prijetnje su „jezik supersile“

Branko Lukovac ocijenio je da Rusija koristi jezik prijetnji prema Crnoj Gori jer „sebe vidi kao supersilu“, pa zato, kako je kazao, „sebi dopušta takve kvalifikacije i prijetnje“. – To je jezik Rusije koja smatra da je iznevjerena i da joj je nanijeta šteta tamo gdje je računala da je njeno geostrateško uporište, da je Crna Gora prešla u neprijateljski savez, klub, pa zato smatra da može koristiti metod teških kvalifikacija i prijetnji, prebacujući odgovornost za to na rukovodstvo Crne Gore – kazao je Lukovac.


Pobjeda

Portal Analitika