Politika

Papović na Kosovu: CG članstvom učvrstila državnu nezavisnost, bezbjednost i integritet

Na poziv Udruženja i Unije Crnogoraca Kosova član Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Dragutin Papović prisustvovao je svečanoj proslavi povodom Dana Crnogoraca i Dana nezavisnosti Crne Gore, koja je održana 5. juna 2017. godine u Prištini - saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.
Papović na Kosovu: CG članstvom učvrstila državnu nezavisnost, bezbjednost i integritet
Portal AnalitikaIzvor

Manifestaciju je svečano otvorio predsjednik Udruženja i Unije Crnogoraca Kosova Slobodan M.Vujičić, dok su izlaganja, pored poslanika Papovića imali i ministar vanjskih poslova Republike Kosova Enver Hodžaj, direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović, šef  Kabineta predsjednika Crne Gore Dražen Miličković, ambasador Crne Gore na Kosovu Ferhat Dinoša i drugi. 

Albanskom pjesniku Lulzim Tafi uručena je prva međunarodna nagrada za književnost „Radovan Zogović“, koju je ustanovilo Udruženje Crnogoraca Kosova, dok su u okviru kulturno-umjetničkog programa nastupili glumci Slobodan Marunović i Enver Petrovci.

Kako je saopšteno, tokom svog izlaganja član Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Papović je ukazao da je najvažniji cilj crnogorske manjine na Kosovu njeno priznavanje u Ustavu Kosova, čime bi se za crnogorsku zajednicu stvorili uslovi za ostvarivanje odgovarajućih prava i punog učešća u državnim institucijama preko legitimnih političkih predstavnika.

Kako se dodaje Papović se osvrnuo i na ulazak Crne Gore u NATO. Naglasio je da je ovim članstvom Crna Gora definitivno učvrstila državnu nezavisnost, bezbjednost i integritet. Posebna zahvalnost je upućena svim udruženjima iseljenika iz Crne Gore koji su primjerenim djelovanjem presudno pomogli da se stvori i afirmiše ugled Crne Gore u svijetu. Poslanik Papović je dodao da se ubrzanom dinamikom nastavljaju pregovori sa EU. Državni interesi i ciljevi su svestrani progres Crne Gore, jačanje njenog ugleda i međunarodnog položaja kao demokratske i miroljubive zemlje i pouzdanog partnera u međunarodnim odnosima.

Takođe, dr Papović je sa zadovoljstvom konstatovao da su Crnogorci i ljudi porijeklom iz Crne Gore, od početka i bez dileme, lojalni građani Republike Kosova, posvećeni njegovom razvoju i afirmaciji, što je karakteristika svih iseljenika iz Crne Gore.

Portal Analitika