Društvo

Crna Gora dobila nagradu za izvanredna postignuća u oblasti rodne ravnopravnosti

Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori nagrađena je „zlatnim pečatom“za izvanredna postignuća ostvarena u oblasti rodne ravnopravnosti. Ovo prestižno međunarodno priznanje dodijeljeno na globalnom nivou za izuzetne rezultate uunapređenju rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena u politici, ekonomiji, porodičnom i društvenom životu, kao i za sprovođenje politika ravnopravnosti na svim nivoima rada unutar organizacije - saopšteno je iz UNDP-a.
Crna Gora dobila nagradu za izvanredna postignuća u oblasti rodne ravnopravnosti
Portal AnalitikaIzvor

Na svečanoj ceremoniji koja je održana sinoć u Njujorku, nagradu je stalnoj predstavnici UNDP Fioni Mekluni uručio zamjenik regionalne direktorke UNDP za Evropu i Zajednicu nezavisnih država, Rastislav Vrbenski. 

„Zadovoljstvo mi je što zlatni pečat za rodnu ravnopravnost uručujem upravo Kancelariji UNDP u Crnoj Gori, gdje sam i sam radio. Zahvaljujući naporima UNDP, Crna Gora je u Izborni zakon uvela kvotu od minimum 30% zastupljenosti žena, što je rezultiralo povećanjem broja žena u Parlamentu. Takođe, uz podršku UNDP, Crna Gora je razvila i usvojilazakonodavni okvir za zaštitu od nasilja u porodici i kontinuirano radi na unapređenju ženskog preduzetništva. Menadžment i osoblje ove kancelarije je prepoznato i cijenjeno zbog svoje posvećenosti rodnoj ravnopravnosti kako na radnom mjestu, tako iu zemlji. UNDP,kao organizacija na globlanom nivou, može puno toga da nauči od stalne predstavnice Fione Mekluni i njenog izvanrednog tima. Želim da istaknem doprinos Kaće Đuričković, koja je ekspertkinja za rodnu ravnopravnost i Miodraga Dragišića, zamjenika stalne predstavnice UNDP u Crnoj Gori, koji su posebno zaslužni za ove sjajne rezultate“, istakao je Rastislav Vrbenski. 

Ovom prilikom, Fiona Mekluni, stalna predstavnica UNDP i stalna koordinatorka Sistema UN u Crnoj Gori rekla je: 

„Kada sam došla u Crnu Goru, jedna od prvih stvari na kojima sam počela da radim bio je ovaj proces sertifikacije za rodnu ravnopravnost. Željela sam prije svega da saznam više o mentalitetu i kulturološkim obrascima kada je riječ o učešću žena u politici i ekonomiji, ali i o problematici nasilja u porodici, kako bih imala bolji uvid u stepen ravnopravnosti među muškarcima i ženama u Crnoj Gori. Drago mi je što UNDP u Crnoj Gori radi upravo na ovim poljima mijenjanja ustaljenih obrazaca koji su često diskriminatorni i podstiču nejednakost. Kroz programe za rodnu ravnopravnost koje sprovodimo u partnerstvu sa Vladom Crne Gore, a koje finansira Evropska unija, postigli smo konkretne rezultate u vidu novih zakona i strategija, uvođenja multidisciplinarnog odgovora na nasilje u porodici, uspostavljanja povoljnih kreditnih linija za žene preduzetnice i povećanja broja žena u politici. Pored naših programskih aktivnosti, mi imamo niz mehanizama unutar same organizacije - npr. godišnji planovi rada zaposlenih i ocjene njihovih radnih učinaka takođe uključuju konkretne ciljeve za rodnu ravnopravnost; imamo redovne obuke kako bismo konstantno unapređivali naše znanje koje dalje prenosimo na druge; a imamo i pozitivne prakse za uspostavljanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života'', kazala je Mekulini.

Pečat za rodnu ravnopravnost podrazumijeva proces sertifikacije u kom se ocjenjuju učinci kancelarija UNDP širom svijeta. U odnosu na ispunjenje ciljeva- dodjeljuje se bronzani, srebrni ili zlatni pečat. Tokom ovog procesa, koji je kompleksan i koji je trajao skoro dvije godine, Kancelarija UNDP u Crnoj Gori dobila jenajbolje ocjene u skladu sa 44 kriterijuma i time stekla najviše priznanje – tj. zlatni pečat. 

Izvještaj nezavisnog timastručnjaka koji je tokom posjete Crnoj Gori sproveo evaluaciju, pokazao je da je: „UNDP u Crnoj Gori dao mjerljiv doprinos postizanju nacionalnih ciljeva rodne ravnopravnosti. Kancelarija ima reputaciju jednog od najuticajnijih aktera u ovoj oblasti i kredibilitet među partnerima na svim nivoima društva – počevši od Vlade, preko društvenih aktera, do drugih razvojnih agencija. Snaga ovih partnerstava doprinijela je postizanju konkretnih rezultata. UNDP je odigrao ključnu ulogu u uspostavljanju pravnog i institucionalnog okvira za rodnu ravnopravnost i ženska prava u Crnoj Gori. To se pokazalo tokom pripreme Zakona o rodnoj ravnopravnosti, Nacionalnog akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti, Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, Izbornog zakona, itd.“ – navodi se u izvještaju. 

Međutim, Crna Gora treba da učini još mnogo toga da bi ravnopravnost zaista zaživjela u svakodnevnom životu. Iako sada imamo 24% žena u Parlamentu, što je napredak u odnosu prethodni saziv, i dalje smo ispod minimuma od 30%. Zatim, u crnogorskoj Vladi- od ukupno 19 ministara, samo četiri su žene. Na lokalnom nivou – odukupno 23 predsjednika opština, samo dvije su žene. I dalje imamo samo 9% žena u biznisu, što je ogroman neiskorišten ekonomski potencijal. Žene i dalje zarađuju 14% manje od muškaraca,iako u prosjeku dnevno rade skoro četiri sata više, uključujući kućne poslove i brigu o porodici. Kad je u pitanju vlasništvo nad nekretninama – samo 8% su vlasnice zemljišta, a samo 14% kuća je u vlasništvu žena. Ne smijemo zanemariti činjenicu da je u posljednjih godinu dana, jedna od pet žena u Crnoj Gori bila izložena nekom obliku nasilja. Sve ovo iziskuje dodatne napore cjelokupnog društva, kako bi se prevazišle razlike i stvorili uslovi za ravnopravnost u svim sferama života. Zato će UNDP, zajedno sa partnerima, nastaviti da predano radi na postizanju rodne ravnopravnosti i pruža podršku Crnoj Gori u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja.  

Na kraju,UNDP želi da se zahvali svim partnerima u Crnoj Gori na zajedničkom i predanom radu u ovoj oblasti. Postignuti rezultat je rezultat svih nas. Da nema otvorenog partnerstva sa svim društvenim akterima, rezultat ne bi bio moguć. Pored Vlade Crne Gore i resornih ministarstava,posebno značajnu ulogu u radu na problematici rodne ravnopravnosti imaju i predstavnici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, parlamentarne političke partije i Skupština Crne Gore, kao i nevladine organizacije i akademska zajednica.

Portal Analitika