Društvo

U maju 305 poziva za pomoć žrtvama porodičnog nasilja

Tim Nacionalne SOS linije za žrtve nasilja u porodici je od 1. do 31. maja primio 305 poziva.
U maju 305 poziva za pomoć žrtvama porodičnog nasilja
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, od ukupnog broja poziva, 259 (84,91 odsto) uputile su žrtve nasilja u porodici lično, 18 (39,13 odsto) su uputili centri za socijalni rad, 12 (26,08 odsto) centri bezbjednosti, a četiri (8,69 odsto) poziva rođaci.

„U navedenom periodu, Nacionalna SOS linija za žrtve nasilja u porodici pružila je ukupno 377 usluga u sljedećim segmentima: 203 informisanja, 97 povjerljivih razgovora, 22 posredovanja ka institucijama i sedam urgentnih intervencija, 28 psiholoških savjetovanja, jedan zahtjev za smještaj u sklonište za žrtve nasilja u porodici i ostalo“, kaže se u saopštenju.

U periodu od 1. do 31. maja, 76 osoba je uputilo poziv za pomoć.

„Najviše poziva stiglo je iz Nikšića – 117, iz Podgorice – 78, zatim iz Bara – 33, Ulcinja – 21, H. Novog – 17, Plava – 12, Bijelog Polja – devet, Kotora – pet, Berana – četiri, Budve i Cetinja – po tri, Danilovgrada i Petnjice – po jedan poziv“, kazali su iz Ministarstva.

Kako podsjećaju, radom SOS linije za žrtve nasilja u porodici koordinira SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić, linija je besplatna za pozive sa bilo koje mreže u Crnoj Gori i dostupna 24 sata, sedam dana u sedmici.

Servis predstavlja prvi i najvažniji kontakt za podršku žrtvama nasilja u porodici.

Konsultantkinje koje rade na liniji imaju zadatak da ojačaju snage žrtve, servisiraju njene akutne potrebe, podrže je da osnaži svoje kompetencije i povrati kontrolu nad svojim životom.

"Servis osnažuje i pruža podršku žrtvi kroz sljedeće segmente: emocionalnu podršku, informisanje o pravima i mogućnostima za žrtvu, konsultacije i pomoć u kriznim situacijama, upućivanje na druge organizacije, ustanove i institucije i psihološko savjetovanje“, navode iz Ministarstva.

Portal Analitika