Kultura

Kako do funkcionalnih modela za iniciranje promjena u savremenom teatru

Regionalna konferencija „Početi iznova - promjena teatarskog sistema“, održana je juče u Ministarstvu kulture u organizaciji Fakulteta dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore i pokroviteljstvo ministarstva.
Kako do funkcionalnih modela za iniciranje promjena u savremenom teatru
Portal AnalitikaIzvor

Povod za konferenciju je nedavno objavljenja knjiga Dragana Klaića „Početi iznova - promjena teatarskog sistema“ u izdanju beogradske izdavačke kuće Clio, FDU sa Cetinja i Univerziteta umetnosti u Beogradu, koja govori o savremenim izazovima tranformacije institucionalnog sistema pozorišta i ugroženosti njegove dosadašnje javne misije.

Konferenciju je otvorio ministar kulture prof. mr Janko Ljumović.

- Iskustvo čitanja tekstova i knjiga Dragana Klaića, uvijek je iskustvo čitanja polemičkog teksta. Knjiga „Početi iznova: Promjena teatarskog sistema“ savremene izazove pozorišne umjetnosti i pozorišne produkcije u osnovi kontekstualizuje sa pitanjima aktuelnih izazova kulturnih politika u Evropi... Vjerujem da današnja diskusija i razgovor o promjenama teatarskog sistema jeste od značaja za promjene u kulturnim politikama koje moraju odgovornije da integrišu pojedinačna polja umjetničkog sistema u svoj ukupan sistem značenja, odnosno da odrede pravce učinkovitog djelovanja koji pokazuje mogućnost da možemo proaktivno djelovati uprkos strahu od promjene u sektoru kulture, odnosno da možemo težiti uspostavljaju standarda u umjetničkom i poslovnom upravljanju kulturom – naveo je on.

Konferencija je kroz tri panel diskusije, po uzoru na podnaslove Klaićeve knjige, pojedinačno diferencirala različita problemska pitanja.

Na prvom panelu nazvanom „Trvdoglavo i dezorijentisano pozorište - između budžetske subvencije i tržišta dokolice“, o teorijskom pozicioniranju problema institucionalnog, neprofitnog ili narodnog pozorišta u korelaciji sa izazovima, ali i dostignućima komercijalnog pozorišta, govorili su dr Milena Dragićević Šešić (FDU, Beograd), dr Darko Lukić (ADU, Zagreb), dr Ana Stojanoska (FDU, Skoplje) i dr Aldo Milohnić (AGRFT, Ljubljana).

U drugoj panel diskusiji „Kontekstualna promjena - izazovi repertoara pozorišta i festivala“, o najznačajnijim pitanjima dinamičnih promjena u okviru kojeg se definiše repertoar institucionalnog pozorišta i festivala govorili su dr Ivan Medenica (FDU, Beograd), dr Hazim Begagić (FDU, Tuzla) i direktor Drame HNK u Zagrebu Ivica Buljan.

Na trećem panelu „Švedski sto - izvedbene prakse i izazovi novih produkcionih modela“, diskutovali su umjetnički direktor „Qendra Multimedia“ iz Prištine Jeton Neziraj i ATAK Podgorica Dragana Tripković. Ovaj panel je imao za cilj da pokaže raznolikost regionalnih pozorišnih modela i da kroz studije slučaja diferencira odgovore i ukaže na niz primjera dobre regionalne prakse.

Moderatori panela konferencije bili su: pozorišna kritičarka iz Podgorice Nataša Nelević, dramaturškinja iz Zagreba Katarina Pejović i direktor izdavačke kuće Clio Zoran Hamović, dok je zaključna razmatranja izložio dr Edin Jašarović (FDU, Cetinje).

- Konferencija je jedan od prvih regionalnih skupova koji je problematizovao postojeći okvir institucionalnog pozorišta i različitih aspekata njegovog funkcionisanja. Značaj kulturnih politika i njihova korelacija sa pozorišnim politikama i praksama treba da dovede do funkcionalnih modela koji iniciraju promjene u savremenom teatru – zaključak je skupa na Cetinju.

Portal Analitika