Fudbal

Borusija ima novog trenera: I to nije Niko Kovač

"Više volim pobjedu 5:4 nego 1:0" jedna je od njegovih poznatijih izjava. Osim po tome, u Borusiju Dortmund trebao bi se sjajno uklopiti i po drugim zajedničkim karakteristikama s njegovim novim klubom: obožavatelj je Johana Krojfa i Pepa Gvardiole, ofanzivnog, atraktivnog fudbala, visokog presinga i posvećen je mladim igračima.
Borusija ima novog trenera: I to nije Niko Kovač
Portal AnalitikaIzvor

Peter Boš, 53-godišnji holandski trener, sve od navednog pokazao je protekle sezone dok je vodio Ajaks u Eredivisie i Ligi Evrope, gdje ga je u finalu blokirao i pobijedio Žoze Murinjo, predstavnik (arhi)neprijateljske fudbalske filozofije, dok su rekordno mladi Boševi klinci uzaludno tražili igru i nadigravanje protiv duplog Murinjovog zida.

Borusijina uprava je zbog svega gore navedenog žarko željela Boša, koji tečno govori njemački jezik i obožavatelj je Bundeslige. Otkrio je da mu je ljubav prema njemačkom fudbalu usadila baka, inače žestoka navijačica Šalke, najvećeg Borusijinog rivala.

Favorit za ovaj posao bio je sjajni švajcarski stručnjak Favr, u Njemačkoj zapamćen kao preporoditelj Borusije iz Menhengladbaha i tvorac aktuelne francuske senzacije Nice, ali klub sa Azurne obale tražio je od Borusije desetak miliona eura odštete za raskid ugovora s trenerom. Tako su u najužem izboru ostali Peter Stoger, Austrijanac na klupi još jednog velikog povratnika Kelna i Boš.

Nizozemac je na kraju odabran, a Ajaks će za ovaj trenerski transfer dobiti tri miliona eura odštete. Niko Kovač, koji je s Ajntrahtom došao do finala Kupa, takođe se spominjao kao kandidat, ali to je bila tek špekulacija, utemeljena samo u mašti nekih njemačkih novinara.

Portal Analitika