Društvo

Konferencija o „Volonturizmu: Spoj volonterstva i turizma

ADP –Zid u partnerstvu sa Udrugom „MI“ – Split, Opštinom Herceg Novi, Udrugom Bonsa i i Udrugom hrvatskih putničkih agencija je održala prvu konferenciju u regionu o volonturizmu, a u okviru projekta „Otvorite granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja“, 2. juna 2017, u Dubrovniku.
Konferencija o „Volonturizmu: Spoj volonterstva i turizma
Portal AnalitikaIzvor

Više od 100 predstavnika javnog, profitnog i neprofitnog sektora iz Crne Gore i Hrvatske je prisustvovalo konferenciji, i imali su priliku da sluša i diskutuje o izazovima u turizmu, kao i o novim i modernim oblicima turizma. 

Na konferenciji su  govorili  stručnjaci  iz oblasti održivog turizma, ekonomije, stručnjaci izoblasti   volonterskog   menadžmenta,   kao   i   jedan   od   najvećih   svjetskih   stručnjaka   izvolonturizma, dr Konstantinos Tomazos, profesor Univerziteta Strathclyde iz Velike Britanije.

Tokom koferencije predstavljene su inovacije vezane za ovakav oblik turizma, zatim, brojni primjeri volonterskog turizma iz Crne Gore i Hrvatske, kao i ideje koje su razvijene tokom projekta i projektnih aktivnosti koje su imale za cilj da osnaže organizacije različitih sektora dase   ovim   aktivnostima   bave   i   time   se   obogati   ukupna   turistička   ponuda   prekograničnog područja.

Osim što su panelisti predstavljanjem primjera dobre prakse pokazali da ovaj model turizma može biti  primjenljiv i  kod  nas, te  da  savremeni i  osvješćeni  turista traži mnogo  više od tradicionalne turističke ponude, ideje koju su razvijene u toku projekta pokazale su da postoji mnogo neiskorišćenog potencijala a koji bi mogli da zadovolje želje i potrebe posebnih tržišta i interesa. Takođe, volonturizam može da produži turističku sezonu, jer mnoge volonturističke aktivnosti mogu biti organizovane tokom čitave godine, čime ne bi izgubile na atraktivnosti.Cilj   volonturizma   nije   samo   da   turista   bude   uključen   u   lokalnu   zajednicu   kroz   održive programe koji za cilj imaju opšte dobro i da ne bude samo pasivni konzument, već da inspiriše pojedinca da u povratku  sa  turističke   destinacije promjeni vrijednosne parameter u  načinu življenja.Odmor u potpunosti posvećen odmaranju i opuštanju pripada prošlosti. Sunčanje i kupanje na plaži su nekima možda još uvijek primamljivi, ali većina turista želi nešto drugačiji odmor.Danas   turisti  žude  za   višim   ciljem   u   svojim   slobodnim   aktivnostima,  teže   ostaviti  trag  u sredinama koje posjećuju, proširiti vidike, pomoći onima kojima je pomoć potrebna i u tom procesu nadograditi sebe. Volonturizam spaja najbolje ciljeve civilnog sektora s uzbuđenjem i avanturističkim duhomturističkog putovanja kako bi se stvorio stimulativan odmor od javnog interesa, usmjeren na društvo i korist zajednice. Volonturizam nudi, kao što sama riječ kaže, putovanje radi odmora uz volontiranje na odredištu putovanja.Projekat se sprovodi u sklopu EU prekograničnog IPA komponenta II, programa za Hrvatsku i Crnu   Goru   2012–2013,   s   ciljem   jačanja   saradnje  između   javnog,   profitnog   i   neprofitnog sektora putem razvoja volonturizma kao inovativnog i prepoznatljivog turističkog proizvoda u zajedničkom turističkom prostoru hrvatsko–crnogorskog prekograničnog područja. 

Portal Analitika