Politika

Ceremonijalno unošenje crnogorske zastave (VIDEO)

Sinoćna svečanost Atlantskog savjeta počela je ceremonijalnim unošenjem u salu zastave Crne Gore i njenim postavljanjem među zastave ostalih država članica NATO-a.
Ceremonijalno unošenje crnogorske zastave (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Na svečanosti priređenoj u vašingtonskom hotelu Ric Karlton govorili su pred više od 700 zvanica, pored predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića, koji je bio prvi – počasni govornik, govorili su i potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt i američka admiralicaMišel Hauard.

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens posebno je pozdravio premijera Markovića i novu članicu NATO-a.

„Čast mi je da nam se večeras pridružio i lider najnovije članice naše Alijanse – premijer Crne Gore Marković. Čestitam Vama i građanima Crne Gore na vašem ulasku u NATO – rekao je potpredsjednik Pens prekinut dugotrajnim aplauzom.

Potpredsjdenik Pens je rekao da je imao tu privilegiju da se ranije juče sastane sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem u Bijeloj kući.

„Imali smo predivne razgovore“ – rekao je potpredsjednik Pens podvlačeći važnost sastanka na dan u kojem je naša zemlja ušla u Sjevernoatlantski savez.

Predsjednik Vlade Duško Marković rekao je u ponedjeljak uveče na svečanosti dodjele godišnjih nagrada Atlantskog savjeta da ulazak naše zemlje u NATO smatra istorijskim, da će Crna Gora pokazati da je sposobna i spremna da preuzme odgovornosti koje proizilaze iz članstva, da njeguje strateško, trajno i vječno prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama i da želi da crnogorsko-američki odnosi budu oplemenjeni novim sadržajem – ekonomskom saradnjom.

„Čast mi je da budem večeras sa vama i takođe čast da iskoristim priliku da čestitam Altanskom savjetu, da se istovremeno zahvalim i Atlanskom savjetu i svim američkim prijateljima na snažnoj podršci Crnoj Gori i povjerenju Crne Gore na njenom istorijskom putu“ – rekao je predsjednik Vlade uporedivši današnji dan za Crnu Goru korakom koji je učinio prvi čovjek na Mjesecu.

Pogledajte ceremonijalno unošenje crnogorske zastave i govor premijera Markovića:

 

 

Portal Analitika