Abiznis

Medojević: Hitno potreban konsenzus o zaokretu ekonomske politike

Predsjednik Pokreta za promjene i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević uputio je saopštenje za javnost koje prenosimo u cjelini.
Medojević: Hitno potreban konsenzus o zaokretu ekonomske politike
Portal AnalitikaIzvor

“Povecanje PDV na 21% direktno znaci povecanje cijena i ugrozavanje zivotnog standarda gradjana. Ovaj porez se prebacuje na teret gradjana koji ce sada sa istim i manjim platama moci da kupuju mabue robe. Povecanje PDV, skupa sa povecanjem akciza na alkohol, cigarete, gazirana pica itd donosi talas poslupljenja i smanice domacu traznju sto ce se odraziti na povecanje sive ekonomije i smanjenje priliva u budzet po osnovu PDV. Smanienje kupovne moci stanovnistva ce negativno uticati na BDP i povecace se nivo siromastva u Crnoj Gori. 

Ono sto je vazno jeste da ovaj paket stednje nece popraviti stanje javnih finansija , a pokvarice bilanse banaka i neke od njih uvesti u zonu gubitaka. Zbog toga se i neke banke mogu javiti za drzavnu pomoc iz budzeta za sanaciju. 

MMF je uslovio pozajmicu sa ukidanjem nadoknada za majke, povecanjem cijena vode i odvoza smeca i privatizacijom i kapitalnih nacionalnih resursa-vodovoda, aerodroma, luka, zeljeznice, EPCG.

MMF trazi i da se ukine rad na neodredjeno i da se ukinu bilo kakva sindikalna prava radnika.

Upozoravao sam, pisao, govorio. Bio sam jedan od rijetkih koji je svakodnevno ukazivao na pogubnost politike neoliberalnog fasizma koja ce sigurno dovesti do bankrota javnih finansija i duznickog ropstva.

Crnu Goru ceka jos ostriji paket stesnje koji ce podrazumjevati smanjenje zarada i penzija , smanjenje socijalne pomoci i mozda prinudnog smanjenja iznosa depozita stednje u bankama (kao na Kipru).

Problemi crnogorske ekonomije su duboki, strukturni i zahtjevaju radikalnu promjenu modela ekonomskog rasta. Umjesto neoliberalnog fasizma koga treba odmah odbaciti, neophodno je poceti sa ubodjenjem modela drzave blagostanja, sa snaznom ulogom drzave u kreiranje razvoja . To podrszumijeva i temeljnu reformu javne uprave i izgradnuu citavog niza razvojnih institucija i mehanizama za podsitacnje prpizvodnje roba inusluga  namjenjenjih izvozu. 

DF je jedina politicka grupacija koja se programski zalaze za ove radikalne rezove i reforme koje treba da se bace uzrocima teake ekonomske krize, a je njenim posledicama.

Ovaj model ekonomskog razvoja DF podrazumjeva nacionalni konzensus politickih partija, vlasnika krupnog kapitala i sindikata, kao i podrsku Univerziteta, naučne zajednice i gradjana. 

Nastavak sprovodjenja iste politike koja nas je od 1998 dovela pred bankrot i u stanje hronicnog siromastva i korupcije, sigurno garantuje krah javnih finansija i teske socijalne posledice za najugrozenije sloueve stanovnistva.

Reforme ili nista. Sloboda ili nista. Demokratski Front, “ navodi se u saopštenju koje je uputio Nebojša Medojević.

 

Portal Analitika