Crna hronika

Mitrović: Potpisaću 40 godina zatvora ako je to moj DNK

Vještakinja forenzičke genetike Jelena Jovanović nije se juče mogla izjasniti u koje je vrijeme biološki materijal Marka Mitrovića dostavljen na vještačenje, a koji je pronađen u vozilu ,,reno senik“.
Mitrović: Potpisaću 40 godina zatvora ako je to moj DNK
Portal AnalitikaIzvor

Mitrović se tereti da je 26. septembra pretprošle godine na Paštrovačkoj gori ubio Jova Jovanovića.

– Biološki uzorak Mitrovića primljen je 6. oktobra 2015. u radnom vremenu do 16 časova, a u koliko sati tačno, to se ne mogu izjasniti. Ne znam da li kolege upisuju vrijeme kada je zaprimljen materijal – kazala je Jovanović.

Tragovi

Ona je odgovarajući na pitanje advokata Zorana Piperovića, koji zastupa Mitrovića, objasnila da treba uzeti u obzir više okolnosti koje utiču da li će ostati biološki trag osobe na ručici ili kvaki prilikom izlaska iz automobila.

– Treba imati u vidu koliko je osoba dolazilo u kontakt sa ru- čicom, zatim da li je imala rukavice, koliko je kontakt trajao i je li to lice nosilo rukavice – dodala je Jovanović. Na pitanje sudije Predraga Tabaša koji su tragovi nađeni u ,,renou senik“, vještakinja Jovanovića se nije mogla izjasniti.

– U ovom slučaju se ne može utvrditi od čega potiču biološki tragovi. Starost biološkog materijala koji je izuzet sa lica mjesta se ne može odrediti, ali je moguće da se trag prenese se jedne osobe na drugu – istakla je Jovanović.

Optuženi Mitrović juče je tokom ispitivanja vještakinje Jovanović prokomentarisao: ,,Sad ću da potpišem 40 godina pred svima ako je to moj DNK“.

Zahtjevi

Advokati odbrane Zoran Piperović, Danilo Mićović i Dragoljub Đukanović tražili su da im se iz Forenzičkog centra dostavi radna lista vještačenja i elektroferograma (grafičkog prikaza rezultata) zbog, kako su naveli, detaljne analize predmeta.

 – Mišljenja sam da nam je ovo potrebno kako bi se pravilno utvrdilo činjenično stanje jer je Mitrović optužen za najteže krivično djelo – istakao je Mićović.

Međutim, vijeće sudije Predraga Tabaša odbilo je ovaj prijedlog.

Na jučerašnjem suđenju pročitan je i nalaz grafologa Veselinke Nikčević na koji odbrana nije imala primjedbi. Advokat Piperović kazao je da odbrana ne prigovara faktu to što je vještakinja kazala da je na pismu rukopis Jovanovića.

– Na logično, krivično i pravno značenje ovakve poruke obratićemo se u završnom izlaganju. A kada odbrana bude na redu za predlaganje dokaza, predložićemo uvid u još jedno pismo koje je ostavio Jovanović – rekao je Piperović.

Kako je naveo Piperović, na prednjim desnim vratima pokojnog Jovanovića „reno senika“ sa spoljne strane nađen je DNK profil optuženog Mitrovića, dok njegovog biološkog materijala nema unutra.

Piperović je podsjetio da su tokom uviđaja četvoro vrata „renoa“ bila zatvorena i da je tako zatečen, samo je staklo na vozačevim vratima bilo spušteno 15 centimetara. Mitrović je na ranijem pretresu negirao ubistvo.

Prema navodima optužnice, on se tereti da je 26. septembra pretprošle godine na Paštrovačkoj gori u vozilu ,,reno senik“ umišljajno ubio Jovanovića ispalivši šest metaka u njega. Osumnjičeni je uhapšen u naselju Podličak, u jednom od dva stana koja ima u zgradi, u blizini porodične kuće. Suđenje se nastavlja 29. maja.

Pobjeda

Portal Analitika