Zabava

Bivši montipajtonovac okrivljen za oštećenje manastira u Portugalu

Portugalski zvaničnici otvorili su istragu poslije izvještaja da je oštećen jedan od najcjenjenijih istorijskih spomenika u zemlji tokom snimanja filma britanskog reditelja Terija Gilijama, nekadašnjeg člana trupe „Monti Pajton“.
Bivši montipajtonovac okrivljen za oštećenje manastira u Portugalu
Portal AnalitikaIzvor

Generalna uprava za kulturnu baštinu Portugala navela je u saopštenju da razmatra izvještaj medija prema kojem je tokom snimanja filma oštećen manastir iz 12. vijeka u centralnom dijelu zemlje, javila je agencija AP.

U manastiru, koji je bio uporište Templara i koji se nalazi na spisku svjetske kulturne baštine UN, oštećeni su crijepovi na zdanju i obližnje drveće.

Teri Gilijam je u Portugalu snimao film "The Man Who Killed Don Quihote" (Čovjek koji je ubio Don Kihota).

Na društevnim mrežama Gilijam je naveo da je završeno snimanje filma koje je počelo prije 17 godina, prenijela je agencija Frans pres.

Snimanje je prekinuto iz različitih razloga, ali je reditelj rekao da se „zainatio“ da ga snimi kad-tad.

„Pitanje snimanja moje verzije Don Kihota postala je zdravstvena obaveza. To je bio tumor na mozgu koji sam morao da izvadim“, objasnio je Gilijam.

Gilijam je stekao svjetsku slavu s ekipom „Montija Pajtona“, koju su, osim njega, činili Džon Kliz, Erik Ajdl, Majkl Pejlin, Teri Džoun i Grejem Čapman.

Portal Analitika