NATO

BOŠKOVIĆ: Ostvaren najznačajniji spoljnopolitički cilj

“Danas smo ostvarili najznačajniji spoljnopolitički cilj i stratešku odluku Crne Gore u novijoj istoriji”, kazao je ministar odbrane mr Predrag Bošković na večerašnjem prijemu koji je organizovao povodom današnje predaje instrumenata ratifikacije u Vašingtonu, čime je naša zemlja i zvanično postala članica NATO.
BOŠKOVIĆ: Ostvaren najznačajniji spoljnopolitički cilj
Portal AnalitikaIzvor

On je istakao da je prosperitet naše države bio jasno istaknut kao glavna vrijednost kojoj stremimo u dostizanju tog cilja jer nas je, kako je dodao, istorija više puta naučila da je Crna Gora gubila svoj državni subjektivitet kada je slobodu i bezbjednosti drugih stavljala u prvi plan.

Ministar je kazao da od crnogorskog evroatlantskog puta nijedna druga država neće imati negativne posljedice, već ćemo, štaviše, kao i do sada biti glavni stožer Sistema kolektivne bezbjednosti na trusnom području Zapadnog Balkana.

“Nadam se da ćemo služiti kao primjer drugim državama po pitanju njihovog spoljnopolitičkog pozicioniranja. Članstvo u NATO dobiće dodatnu vrijednost samo uz visok stepen regionalne bezbjednosti i saradnje”, naglasio je ministar odbrane.

Bošković je ponovio da Crna Gora članstvom u NATO dobija  mjesto za stolom đe se kreira savremena globalna politika, vodi računa o očuvanja svih principa demokratije i unaprjeđuje vladavina prava.

“Biti dio porodice modernih demokratija unutar najvećeg i najfunkcionalnijeg međunarodnog saveza na svijetu, za nas predstavlja veliku privilegiju, ali i obavezu da nastavimo istim ili još većim intenzitetom u sprovođenju vrijednosti i principa koje baštini Svjerernoatlantski savez”, kazao je ministar odbrane.

boskovicvila

Obraćajući se prisutnim diplomatama, predstavnicima crnogorskih medija i NVO sektora, on je sublimirao prethodni period od 3. juna 2006. godine, kada je Deklaracijom o nezavisnosti Crne Gore, koju je usvojila Skupština CG, evroatlantski put proklamovan kao jedan od spoljnopolitičkih prioriteta države, do poziva za članstvo, decembra 2015, i juna 2016. godine kada je potpisan Protokol o ratifikaciji.

Kako je naglasio, “iza našeg sadašnjeg statusa je iscrpan, mukotrpan i posvećen rad na reformi cjelokupnog crnogorskog društva, a prvenstveno odbrambenog sektora”.

On je naglasio da će Crna Gora i kao  članica Alijanse, svojim kontinuiranim doprinosom, reformama, modernizacijom, strategijama, opravdati povjerenje kod saveznika.

Ministar Bošković se zahvalio prisutnima na stručnom i profesionalnom odnosu, čime su doprinijeli realizaciji zajedničkog cilja, te pozvao da se nastavi istim intenzitetom, kako bi Crna Gora bila prepoznata kao ravnopravan međunarodni subjekt i pouzdan saveznik.

Portal Analitika