Abiznis

Ministar finansija: Povećanje PDV na 21 odsto, smanjenje zarada funkcionerima 6 odsto

Ministar finansija Darko Radunović najavio je od 1. januara 2018. godine povećenje PDV sa 19 na 21 odsto, povećenje akciza na cigarete, ugalj i gaziranu vodu koja se zaslađuje.
 Ministar finansija: Povećanje PDV na 21 odsto, smanjenje zarada funkcionerima 6 odsto
Portal AnalitikaIzvor

U okviru mjere štednje zarade funkcionerima će biti smanjene šest odsto, što je od početka godine ukupno 15 odsto. Kako je naveo Radunović, biće zamrznuto i zapošljavanje u javnom sektoru tako što će po prirodnom odlasku sa posla tri zapošljena biti zamijenjena samo sa jednim.

Niža stopa PDV-a ostaje nepromijenjena.

„Niža stopa PDV-a neće biti mijenjana i ona ostaje u istom nivou i to je urađeno sa namjerom da sačuvamo standard najugroženijih stanovnika Crne Gore, a takođe i zbog značaja turizma kao nosioca privrednog razvoja“, rekao je Radunović nakon sastanka sa predstavnicima Privredne komore. 

Radunović je rekao da je redizajnirana je socijalna politika, tako da će povećati socijalna davanja u slučajevima materijalnog obezbjeđenja porodice i u slučajevima dječjeg dodatka za 20 procenata. ""Kroz primjenu Zakona o implementaciji presuda Ustavnog suda stvoriće se pretpostavke o smanjenju davanja u sektoru socijalnih davanja i na sjutrašnjoj Komisiji razmatraćemo set tih mjera i Ministarstvo za rad i socijalno staranje napraviće predlog davanja koja idu prema majkama sa troje i više djece", rekao je on,

Cilj mjera fiskalne strategije je da javni dug od 2019. godini kada će iznositi 74, 6 odsto BDP-a uđe u blagi pad i značajno se smanji u 2020. godini na 67 odsto. 

On je rekao da je cilj mjera fiskalne strategije i smanjenje deficita, sa očekivanim suficitom od 4,5 odsto BDP-a u 2020. godini

Pojašnjavajući da se radi mjerama koje se nalaze i na prihodnoj i na rashodnoj strani, Radunović je naglasio da je njihov ukupan efekat u neto iznosu od 117 miliona eura, što bi trebalo da rezultira uštedom od 2,1 odsto BDP-a.

„Na prihodnoj strani mi ćemo imati uvećanje u iznosu od 132, 9 miliona EUR. Na rashodnoj strani očekujemo uštedu od 41, 5 miliona EURA, međutim, zbog obaveza koje imamo za sljedeće tri godine, koje su u iznosu od 57, 4 neto efekat će biti 117 miliona“, kazao je on, saopšteno je iz Vlade.

Portal Analitika