NATO

CG i zvanično dio NATO porodice!

Tačno u 18 časova po srednjeevropskom vremenu, Crna Gora je stala rame uz rame sa najmoćnijim zemljama i postala dio NATO porodice. Ceremoniji su prisustvovali generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg, zamjenik američkog državnog sekretara, Tomas Šenon, crnogorski premijer, Duško Marković, ministar Darmanović, i ambasador Crne Gore u Vašingtonu, Nebojša Kaluđerović, kao i američka ambasadorka u Podgorici, Margaret En Uehara.
CG i zvanično dio NATO porodice!
Portal AnalitikaIzvor

- Danas je veliki dan za Crnu Goru, za narod koji je podnio veliku žrtvu da sami odlučuju o svojoj budućnosti. Ni manje zemlje, ni veće žrtve. Ponovo smo dio globalne politike. Više se o nama neće odlučivati između naših leđa - kazao je premijer Duško Marković.

Premijer je istakao da je Crna Gora saveznica koja će uživati benefite kolektivne bezbjednosti.

- Zahvaljujem SAD-u na podršci, jer su još jednom pokazale da ostaju posvećene stabilnosti Balkana. Hvala i generalnom sekretaru Jensu Stoltenbergu na stalnoj podršci ulasku Crne Gore u Alijansu - istakao je Marković.

markovic-nato

Iz Stejt dipartmenta imao je poruku za Crnogorce:

- Ujedinimo se i iskoristimo šansu da Crnu Goru učinimo boljom. Budimo mudri u ime budućnosti, koliko smo bili hrabri u ime prošlosti. Neka je vječna Crna Gora i neka je vjećno savezništvo - poručio je Marković.

Put ka članstvu u NATO Alijansi započet 29. novembra 2006. godine pristupanjem Partnerstvu za mir, završen je danas predavanjem ratifikacionih instrumenata u Vašingtonu.

Dokument - instrument pristupa predao je u ime Crne Gore ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

nato-svi

Konačno, u srijedu 7. juna, u novom sjedištu NATO-a u Briselu, na jarbolu će se zavijoriti zastava Crne Gore - 29. članice najmoćnijeg Saveza današnjice.

Generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg je poručio da je NATO savez demokratija koje ponekad imaju različite političke perspective, ali da su zajedno iznad razlika, ujedinjeni ok zajedničke svrhe, “da štitimo jedni druge i, ako je potrebno, da se borimo da bi štitili jedni druge”.

Kako je kazao, član 5 Vašingtonskog sporazuma je suština Alijanse, jedinstvena veza koja je čuvala bezbjednost nacija sedam decenija.

“Posvećenost Alijansi je jača nego ikad, ne samo u riječima, nego i djelima. Danas se Crna Gora pridružuje NATO-u sa jednakim glasom u oblikovanju alijanse”, dodao je Stoltenberg.

Kako je rekao, pristupanje Crne Gore dobro je za državu, stabilnost Zapadnog Balkana i međunarodni mir i bezbjednost.

Stoltenberg je poručio da Crna Gora šalje jasnu poruku da ako se zemlja reformiše, može biti dio NATO-a.

Crna Gora je, dodao je, izabrala sudbinu, da se pridruži Aijansi i prati put slobode i mira.

“Dobrodošla, Crna Goro”, rekao je Stoltenberg na crnogorskom jeziku.

Šenon je kazao da su u procesu pristupanja Crne Gore mnogi imali važnu ulogu i da je Crna Gora sprovela važne reforme.

On je kazao da cijene što je Crna Gora ozbiljno shvatila i finansijske obaveze koje proizilaze iz NATO članstva, dodajući da je Crna Gora pouzdan partner.

Prema riječima Šenona, pristupanje Crne Gore je poruka da vrata NATO-a ostaju otvorena za zemlje sposobne da sprovedu neophodne reforme.

Portal Analitika